Браво русенци: Предали сме 12 тона хартия в името на природата

0

При изключително голям интерес от страна на децата и техните родители приключи второто гостуване на Националната кампания „Стара книга за нова хартия” в Русе.

Крайдунавският град се нареди на второ място след София, сред останалите градове, където тази година се провежда кампанията, ориентирана към възпитанието на децата в любов към книгите и екологична грижа за природата.

През 2016 г. Русе се включи в мащабната екоакция, като близо 2500 млади еколози и техните родители предадоха над 12 тона хартия, за сравнение миналата есен предадената хартия беше 7 тона. Националната кампания се организира по инициатива на „ЕКОПАК България“ АД и Книжен център „Гринуич“. В Русе тя беше организирана от Регионална библиотека „Любен Каравелов“ и Община Русе в партньорство с ВН- Социален проект на ЕКОНТ и „ГРАВЕ България Животозастраховане” ЕАД.

Водени от мотото на кампанията „Почисти и прочети“, малките русенци имаха възможност и през тази кампания да научат повече за рециклирането, да разберат как да могат да пазят природата, като събират разделно отпадъците. За предадената от всяко дете 5 кг хартия всеки малък еколог имаше привилегията сам да избере книжка по избор, както и да получи подаръци от партньорите на празника.

Русенските деца гледаха екопостановката „Приказка за юначета с празни тумбачета: Хартояд, Пластоядка и Стъклояд в парка”, като след театралното шоу за всеки малък зрител беше осигурена книжка-комикс за оцветяване с видяната вече на сцената история на героите. Освен представената пиеса от Театъра на приказките в София, на площад  „Свобода” имаше забавни викторини с въпроси от детската литературна класика на екологическа тематика, както и много подаръци за най-любознателните деца. Празникът изобилстваше с музика, танци, игри и много други забавления и изненади.

Лице на кампанията „Стара хартия за нова книга“ тази година е Добрият великан – героят от дългоочаквания филм на Стивън Спилбърг по книгата на Роалд Дал „ГДВ“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари