Бракониери залагат забранени капани за глигани

0
Туристи са заснели как женска със седемте си малки са попаднали в клетка
Туристи са заснели как женска със седемте си малки са попаднали в клетка Видео: Марица

Бракониери залагат забранени капани за глигани в балкана над Панагюрище, алармираха очевидци на ужасяващия лов.

Те заснели женска със седем малки, попаднали в клетката, пише "Марица".

Зловещият клип бе разпространен в мрежата и предизвика гнева на цялата авджийска гилдия. Според опитните ловджии подобна практика е забранена в цяла Европа, а освен това е далеч от кодекса им.
На клипчето се вижда как в съоръжение, наподобяващо огромен миши капан, панически се блъскат майката и малките .

Едно от животинчетата дори е заклещило зурлата си в опит да излезе. Семейството било подмамено от оставена в клетката царевица.

На жестоката картина попаднали туристи, които подали сигнал на телефон 112 на 8 октомври т.г. Те посочили и координатите на мястото според GPS системата. Веднага били изпратени служители на Горското в Панагюрище. По пътя към капана обаче те засекли джип "Тойота" с натоварен в него празен капан. Съоръжението много приличало на описаното в сигнала на туристите. Затова горските спрели колата и четиримата мъже в нея.

Единият от горските откарал тойотата и мъжете до полицията в Панагюрище. А колегата му продължил към мястото, посочено от туристите. При пристигането капан не е открит, но ясно личали следи, които е възможно да бъдат оставени от капана, открит в тойотата.

За случая е уведомена полицията и прокуратурата в Панагюрище. Капанът е прибран в Районното. В момента по разпореждане на районния прокурор Красимир Танев от Икономическа полиция проверяват сигнала. По случая е образувана преписка срещу неизвестен извършител. Вече са извършени разпити на свидетели и огледи на местопроизшествието, а резултатите от разследването трябва да станат ясни до 2 месеца.

Предстои да се изясни дали мъжете с тойотата са заложили въпросния капан, открит от туристите.  

Ловуването с преместваеми капани е забранено в закона за лова. Могат да се използват само стационарни клопки за разселване на дивеч. Те обаче се разполагат на определени места, при спазване на съответните процедури, обясни инж. Петър Тодоров. Той уточни, че капанът е бил заложен до село на север от Панагюрски колонии. Разследващите проверяват дали мъжете с джипа имат връзка с дивечовото стопанство наблизо.

Източник: Марица
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари