Боян Петров стана първият българин, изкачил десетия по височина връх в света

0
Петров стъпи на връх Анапурна, висок цели 8091 метра
Петров стъпи на връх Анапурна, висок цели 8091 метра Снимка: Вестник СЕГА

Боян Петров стана първият българин, изкачил 6 осемхилядника, след като днес успя да стъпи на десетия по височина връх в света - Анапурна (8091 м).

Новината за успешното изкачване съобщи във Фейсбук Пемба Шерпа от фирмата, обслужваща 43-годишния български алпинист и зоолог, информира вестник "Сега".

Все още няма съобщение от самия Петров, за когото сега предстои слизане към базовия лагер.

Опитът за изкачване на Анапурна бе втори за Боян, след като първият преди десетина дни се провали заради бурен вятър и много ниски температури. Както и първия път, Петров е атакувал сам, за да се придвижи по-бързо, докато голямата група, в която са 77-годишният испанец Карлос Сория и другият българин под върха - Атанас Скатов, ще направи опит да изкачи Анапурна тази вечер.

До днес Петров бе българинът с най-много изкачени върхове над 8000 м - 5. Те са Гашербрум-1 (8068 м), Кандчендзьонга (8586), Броуд пик (8047) К2 (8611) и Манаслу (8163), като Боян е първият наш алпинист, стъпил на Канчендзьонга, К2 и Манаслу. Следващата цел пред Петров е връх Макалу (8481 м). Зоологът от Природонаучния музей в София ще се придвижи до подножието на Макалу с хеликоптер, за да спести време. Петров планира да стъпи на всички 14 осемхилядници като част от новия си проект "Българин на 14х8000".

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари