Борисов заплаши да затвори футболните стадиони

1
Когато направиш жест, той не се отчита, ядоса се премиерът
Когато направиш жест, той не се отчита, ядоса се премиерът Снимка: БГНЕС

Министър-председателят Бойко Борисов заплаши, че правителството ще затвори футболните стадиони за публика.

Мярката ще бъде приложена, ако запалянковците продължават да не се съобразяват с противоепидемичните мерки и най-вече с правилото за спазване на социална дистанция.

"Ние бяхме единствените, които дадохме възможност на нашите футболисти да играят пред публика. И какво направи публиката? Струпва се накуп. Без маски. Какво да демонстрират? Затова има тази рестрикция сега по 1000 души на сектор. Пак гледам, че не го спазват. И най-вероятно, ако така продължат, Кралев, ще затворим стадионите, както в Испания, Германия, Франция, Италия. Явно, когато направиш жест, той не се отчита", обърна се Борисов към спортния министър Красен Кралев по време на днешното заседание на Министерския съвет.

Премиерът изложи критично мнение по спазването на мерките и в другите сфери. "Аз така с яд по някой път слушам някои критици за проба-грешка. По целия свят се движат така и ще отворят ресторантите чак юли месец. Безспорно мерките вършат резултат за здравето на хората. Ние поетапно отворихме всичко и умолявахме само за едно - да се спазва дисциплината. Отворихме дискотеките и видяхме какво правят там. Демокрацията е за дисциплинираните - да спазваш определени правила. Някои доктори и професори казаха, че ще си скъсат дипломите и книжките, че коронавирусът ще отмине през лятото като другите вируси. Не само, че не отмина, но и ни заля. Но не правим нищо, за да притесним психически хората. Спряхме брифингите, близо 3000 са тестуваните. Медиите си взимат информацията, не ние всяваме страх", каза Борисов.

В оригиналната заповед на здравния министър Кирил Ананиев от края на май беше разрешено футболното първенство в Ефбет лига да бъде подновено при закрити врата. След настояване на фенклубовете обаче беше позволено присъствието на зрители първоначално до 30%, а след това и до 50% от капацитета на стадионите, но с изричното предписание хората да се настаняват минимум през една седалка един от друг, пише в.Сега.

Това изискване не беше спазено на нито един мач от изиграните 21 в първенството, поради което министър Ананиев издаде нова заповед - за лимит от максимум 1000 души в един сектор, отново при спазване на физическа дистанция. Новото ограничение беше приложено за първи път снощи по време на 1/2-финала за Купата на България между "Левски" и "Локомотив" (Пд), но присъстващите на ст. "Георги Аспарухов" фенове отново бяха скупчени на тълпи от десетки хора.

По всичко личи, че нарушенията ще продължат и занапред, особено при напълно пасивното поведение на БФС. Футболната централа все още не е наложила нито едно наказание на клубовете заради неспособността им да контролират публиката си. Засега единствената издадена санкция е от страна на здравното министерство към управата на Националния ст. "Васил Левски" - глоба от 3000 лв. заради липса на организация по трибуните по време на дербито "ЦСКА-София" - "Левски" миналата събота.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари