Удължават извънредната епидемична обстановка до края на юни

3
Здравният министър ще издаде заповед за новия период на извънредна обстановка и ограничителните мерки
Здравният министър ще издаде заповед за новия период на извънредна обстановка и ограничителните мерки

Това заяви премиерът Бойко Борисов

За да не се стигне до нова ескалация и болниците да не могат да приемат пациенти, с 15 дни предлагаме да се удължи извънредната епидемична обстановка. Тя ще продължи до 30 юни. Ако се налага ще удължим пак. Нищо положително не се е случило, нищо различно то месец или два няма. Няма и нищо, което да стресне хората, дори отваряме кината и театрите. Заболелите се увеличават. Увеличават се и излекуваните”. Това заяви премиерът Бойко Борисов.

Повишението на заболелите с коронавирус считаме, че се дължи на клъстърите – Доспат, Сърница, Ясенец. По най-бързия начин ги овладяваме, без да затваряме градовете, без да създаваме паника и страха", посочи премиерът.

Дисциплината, дистанцията, дезинфекцията са най-важното, което хората трябва да спазват в този момент”, категоричен бе той.

Маските в обществения транспорт остават задължителни, трябва да се научим да спазваме дистанция – дезинфекцията също, каза още Борисов. Трябва да свикнем да живеем с този вирус, отбеляза премиерът.

"Днес министър Ананиев и Оперативният щаб ще облечат всичко това в нова заповед. Старческите домове да се гледат най-внимателно", посъветва премиерът.

Във връзка с трите учителки с положителни проби за коронавирус от 50-та ДГ в София, кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че директорката на градината е реагирала адекватно.

Не можем да създадем паника сред родителите. Обстановката е спокойна в момента. Надявам се PCR-ите да покажат, че резултатите ще са отрицателни, ако това се случи, детската градина утре ще работи нормално. Учителките твърдят, че не са били в Сърница, но снимката показва, че са”, добави столичният кмет.

Борисов коментира от своя страна, че са направени толкова усилия, тестове, лаборанти – „накрая ще ви пратим сметката”. "Надявам се да не са положителни пробите в градината. Адекватно сте реагирали, но ме влуди това, че има хора, които с тази тема могат да се шегуват по този начин", каза Борисов. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

В живота си човек най-много се радва на първо дете, втора жена и третата ракия!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари