Борисов: Ще направим 1 000 бързи теста за коронавирус

0
Те ще бъдат направени на представителна извадка от полицаи, шофьори на линейки, в градския транспорт
Те ще бъдат направени на представителна извадка от полицаи, шофьори на линейки, в градския транспорт

След няколко дни на словесни престрелки между Кризисния щаб и Медицинския съвет, премиерът Бойко Борисов ги събра при себе си в Министерския съвет, след което заедно излязоха с общо решение за скрининг.

Единодушно е било решено да се тестват 1000 полицаи от КПП-та, шофьори от градския транспорт и на линейки, за да се направи снимка на изградения имунитет в обществото и на база на това да се изгради математически модел, който да ускори завръщането на активните хора на работа и в производството.

"1000 теста бързи ще бъдат направени на полицаи, шофьори на автобуси, на линейки. Тези тестове в рамките на 10 мин. показват дали е болен, или е преболедувал и има антитела. Това ще го направим, за да изработим математически модел и статистика колко от тях са прекарали вируса, колко са изработили антитела и колко са здрави", заяви премиерът.

Безспорно всички са категорично съгласни, че мерките досега дават възможност да се движим по-плавно по кривата, заяви Борисов на брифинга в МС след заседанието на Европейския съвет.

По отношение на диагностицирането на коронавирус, инфектирането няма друга алтернатива освен Real Time PCR, особено на този етап на епидемията. В края вече може да се прецени натрупаният имунитет, който се извършва с изследване на антитела. Това изследване, което ще се направи, търси не новозаболял, а прекарал коронавирус инфекция", заяви председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

"Това, което си получи - споделихме какво сме направили, след това чухме и другата страна. Така направихме нещо, което да помогне на българите. Изправихме се пред гените на един вирус  и единственото, което можем да хвърлим срещу него, са нашите мозъци. Съгласихме се на една обща платформа за това какво трябва да направим. Когато правим подобен тип мониторингова услуга, ще можем да кажем какво се случва на база реални изследвания. Изключително съм удовлетворен от работата на колегите", каза Александър Симидчиев.

По думите на премиера Борисов Тристранката ще решава утре за 60 на 40 при запазване на работни места.

"Утре ще има Тристранен съвет, ще се излъчва онлайн, всеки ще е в кабинета си. И ако утре се разберат, ще отидем на вариант 60/40 – 60% от държавата, 40% от бизнеса, за да помогнем", каза Борисов.

"Никакви средства не се предвиждат за никоя от страните-членки от ЕС на този етап. Първо ще се намерят решения за еврозоната. Ние останалите - България нито може да печата пари, защото е във валутен борд, нито сме в еврозоната, така че сме в най-неизгодното положение", обясни още премиерът.

Към този момент ни е дадена възможност от неусвоени евросредства да ползваме пари и от претрансформиране на европрограми, каза още Борисов.

ЕС ще търси решение най-напред за станите от еврозоната. За пари като количество в милиарди не се говори, говори се за принципа, по който ще се разираме за в бъдеще, подчерта той.

"Ако сега кажа баловете ще бъдат спирани, това ще е новината на вечерта. а е толкова далече във времето", това каза Борисов в отговор на въпрос на журналист и добави относно Великден  "аз нямам силата, нито волята да кажа - не отивайте на църква, защото и аз съм силно вярващ човек, каквото може, мерки да предприемат и господ да ни помага, защото от тая криза само той може да ни извади".

"За абитуриентите има време, може да празнуват и съм сигурен, че ще празнуват", успокои Борисов.

"Ние очаквахме, че ще водим война с танкове, в окопи, а те ни нападнаха по най-ужасяващия начин и най-беззащитни да се чувстваме дето се вика, един танков екипаж не можем да съберем заради коронавируса трима души в едно малко помещение", заяви още той.

Министър-председателят обяви и че още утре ще има 800 готови многокатни (за 50 пъти пране) облекла от Габрово, които щабът ще разпредели. Цената на един такъв костюм е 67-8 лева, информира премиерът.

"Умножете цената на едно облекло по 50 и я сравнете с еднократните. Искаме и сертифициране на маските, които вече български заводи шият, защото платът им е със специална мембрана. Видяхте облекло от Виетнам, което като се напълни с вода, протича. Българското качество е най-доброто качество", изтъкна Борисов.

Той съобщи и че по молба на производителите на защитни облекла е уреден камион от Германия, който ще достави специално лепило.

Борисов коментира и миграцията в страната и в по-мащабен план.

"България се справя прекрасно с мигрантската криза. Имаме нулева миграция - в другите страни е чудовищно", поясни министър-председателят.

България е договорила покупка на между 50 и 70 респиратора от Германия, но „докато не видя камиона за доставка, няма да съм спокоен“, допълни премиерът.

Имаме дарени 2000 теста, те са без пари, така че ако някой иска да изкара, че даваме пари, не е вярно, уточни Борисов.

Бойко Борисов отново категорично подчерта, че България е реагирала адекватно и навременно спрямо ситуацията.

"Сега, когато световните икономисти и агенции казват, че икономическият срив е в трилиони, всички ще повярват колко бързи, навременни и правилни са били българските мерки", отсече премиерът.

Той сподели и че тепърва ще се търси решение за икономическите мерки по време на пандемията и трудно ще се намери такова между по-богатите и по-бедните страни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Почивката - Просто си гледаш децата на друго място.

Харесай Дунавмост във Фейсбук