Масовото тестване в Пловдив не откри коронавирус

0
Жителите на града сами настояваха да бъдат изследвани
Жителите на града сами настояваха да бъдат изследвани

В Пловдив няма коронавирус в момента, показват засега резултатите от предприето в средата на миналия месец масово тестване по метода ЕLISA.

Изследвани са около 1100 души. Областният управител Дани Каназирева съобщи, че са готови 958 проби - едва в 12 от тях са открити антитела от скорошна инфекция, но последвалите PCR тестове не открили COVID-19, пише вестник СЕГА.

Пълните данни ще бъдат пратени тези дни в Националния оперативен щаб. По отношение на моментната заболеваемост подобни бяха и данните от Банско месец по-рано - макар градът да преживя карантина, тестването на 2500 души не показа наличие на коронавирус.

Тестването в Пловдив протече по доста интересен начин. Първоначално бяха подбрани 500 домакинства на извадков принцип по квартали, които получиха покани за участие. Доброволци обикаляха домовете за инструкции и попълване на формуляри, а после участниците посещаваха лаборатория за вземане на проби. Оказа се, че пловдивчани проявяват силен интерес и РЗИ обяви телефони, на които хора да се записват допълнително. Отделно бяха подбрани около 200 медици и представители на рискови групи. С обработването на пробите бе ангажиран местният Медицински университет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари