Борисов и Цацаров атакуват в синхрон

1
Шефът на КПКОНПИ бе пратен спешно в отпуска. Прокуратурата образува проверки и на шефа на ВКС, и на зам. главния прокурор Сарафов
Шефът на КПКОНПИ бе пратен спешно в отпуска. Прокуратурата образува проверки и на шефа на ВКС, и на зам. главния прокурор Сарафов Снимка: Юлия Лазарова / Дневник

Синхронизирано и с разлика от само няколко минути, премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Сотир Цацаров атакуваха шефа на антикорупционната комисия и двама висши магистрати заради разрастващия се главоломно „Апартаментгейт“.

Борисов в четвъртък сутринта поиска оставката на Пламен Георгиев като председател на КПКОНПИ и в същото време призова всички, чиито имена са замесени в имотни скандали, да се оттеглят от постовете, които заемат. В този момент от прокуратурата пуснаха съобщение, че главният прокурор е разпоредил проверки как са придобили жилищата си Пламен Георгиев, синът на шефа на Националната следствена служба (НСлС) и зам. главен прокурор Борислав Сарафов, както и съпругата на Лозан Панов, председател на Върховния касационен съд (ВКС). Повод за проверките са „множеството публикации в медиите“, свързани с притежаваните от тях имоти. Самият Пламен Георгиев в изявление обяви, че излиза в отпуск, „за да няма никакво съмнение“, че може да повлияе на проверката, пише Вестник СЕГА.

От своя страна на брифинг в партийната централа Борисов настоя „аршинът и стандартът“ да е един и същ за всички. „Затова или незабавно оставка, или дълъг отпуск, докато минат проверките!“, заяви той. Без да изрича конкретни имена, премиерът допълни: „Но понеже има хора от съдебната система, а те не обичат да бъдат слагани под общ знаменател и са много чувствителни, а аршинът трябва да бъде еднакъв за всички. Или да излязат в отпуск, за да може различни от техните институции да направят проверката. Има в КОНПИ, има във ВКС, има в следствието, така че не споменавам имена. Не за друго, а защото са много чувствителни“. Борисов настоя и за „максимално прозрачни проверки". По думите му в ГЕРБ били създали „стандарт и когато има такива скандали - дали е депутат, председател на парламентарна група, министър на правосъдието, зам.-министър на енергетиката, зам.-министър на спорта, се подава оставка. Същото бих препоръчал на замесените в тези скандали сега".

"Във връзка с информация на сайта на прокуратурата за разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров проверка на мен и семейството ми декларирам готовност за пълно съдействие", заяви малко след това Георгиев. Той продължи да повтаря автоматично позицията си, че атаката срещу него е от "олигарси", засегнати от работата на антикорупционната комисия, че тя е "компромат" и че Еврокомисията го хвали. 

Само допреди 3 дни той отказваше да даде каквито и да е разяснения как се е сдобил с тризонета си и ипотекираната тераса от 186 кв. м към него. Тогава той заяви: "Всичко е обяснено. Точка по въпроса". ВКП възлага на приходната агенция (НАП) да направи "данъчни проверки на физическото лице Пламен Георгиев и съпругата му". Трябва да бъдат установени доходите им в периода 2013-2018 г. и дали информацията съответства на подадените от тях декларации. Прокуратурата изисква и нотариалния акт за жилището, придобито от Георгиев и съпругата му, описано в медийните публикации, както и нотариалното дело за тази сделка. Прокуратурата изисква и от банката, от която той е теглил заем за закупуването на жилището, цялата информация по кредитирането на сделката.

Проверката на председателя на ВКС Лозан Панов, която е по повод медийни публикации и внесен сигнал, прокуратурата я изпраща на Инспектората към ВСС. НАП-София ще направи и данъчна проверка, която да установи обстоятелствата около придобиването и ползването на имот от фирмата "Ганева 2000“ ЕООД, която е собственост на съпругата на Лозан Панов. Данъчната проверка имала за цел още да установи произхода на средствата за закупуване на имота, начина на ползването му, както и спазването на данъчното законодателство във връзка с тази сделка. При Панов казусът е с придобито жилище от съпругата му за 225 евро на кв. м от строителната фирма "Артекс", а сделката е сключена няколко години преди да се оженят.

"Излизaм нaй-минaтият чoвeĸ – нe cъм coбcтвeниĸ нa имoт, a oт мeн ce иcĸa дa ce oтĸaжa дa paбoтя, ĸaтo пoдaм ocтaвĸa или излязa в oтпycĸ! Kaĸ мoжeтe дa cи пpeдcтaвитe, чe щe гo нaпpaвя?!", коментира председателят на ВКС. Съпругата му Елисавета обясни преди две седмици, че покрай покупката на жилището се е сприятелила със семейство Мирянови (собственици на "Артекс") и тя е предложила на Панов Мирянови да им кумуват.

Панов обясни в четвъртък, че сделката с този апартамент вeчe e билa oбeĸт нa paзшиpeнa дaнъчнa peвизия oт HAΠ, ĸoятo тoй нe знae дa e пpиĸлючилa. Това поставя въпроса защо прокуратурата сега пуска нова. През последните години Лозан Панов бе проверяван детайлно и от НАП, и от КПКОНПИ, а преди няколко дни приключи и проверка на Инспектората към ВСС, която бе за "накърняване на престижа на съдебната власт" и която го оневини.

За зам. главния прокурор и шеф на Националното следствие Борислав Сарафов прокуратурата възлага на КПКОНПИ да провери сина му, както и самия него, с какви средства е купено жилището, което е собственост на 21-годишния мъж. Сарафов ще бъде проверен и за това, че не е обявил притежаването на сумите за купуването на имотите в декларациите си пред Инспектората към ВСС, се казва съобщението на прокуратурата. НАП в София също ще трябва да направи данъчна проверка на сина на Борислав Сарафов за доходите му и имущественото му състояние в периода 2015-2018 г. Разследване на сайта "Биволъ" разкри, че синът му е придобил имоти за над половин милион лева. Сарафов коментира, че ще съдейства напълно при извършването на проверките и че "всичките ми действия са в рамките на закона и не противоречат на морала".

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари