Те ни приземяват, ние се снишаваме - и всичко си върви постарому

0
Оказа се, че юристите във Венецианската комисия са предвидили поредното хитруване на Борисов
Оказа се, че юристите във Венецианската комисия са предвидили поредното хитруване на Борисов Снимка: архив

Премиерът Бойко Борисов се срещна преди месец с делегация на Венецианската комисия, поканена у нас от правосъдния министър Данаил Кирилов.

От официалното съобщение научихме, че обсъдили последния доклад по Механизма за сътрудничество и оценка. Същият, който шокира с възмутително мекия си език по отношение реалното състояние в сферата на правосъдието и обществения ред у нас. Като цяло тонът на доклада беше най-неадекватния от всички досега, но за сметка на това с огромно закъснение на преден план беше изведен проблемът с недосегаемостта на главния прокурор, пише Огнян Стойчев в Банкеръ.

Та Борисов си изпя репертоара прилежно, но от кадрите по телевизията пролича, че срещата е далеч от стила а ла Юнкер с всичките му целувки, прегръдки и потупвания. Премиерът казал, че сме изпълнили всички показатели и препоръки, които Европейската комисия ни е поставила като условия за отпадане на мониторинга. И уверил, че върховенството на закона и занапред щяло да бъде приоритет за страната ни. Както и че поредните промени в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс щели да бъдат съобразени с поисканите от кабинета препоръки на Венецианската комисия относно механизма за разследване на главния прокурор.

После Борисов направи показното съботно заседание на правителството, на което обяви, че е изпълнило ангажимента си. А именно главният прокурор да бъде разследван от независим прокурор, който да не му се отчита. Новата фигура ще е по съвместимост тази на началника на инспектората при Върховната касационна прокуратура и ще се избира с квалифицирано мнозинство от 2/3 от членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

"Тези промени са изцяло в конституционната рамка. Не се засяга ексклузивността на функциите на прокуратурата", тържествено увери министърът Данаил Кирилов. Бойко Борисов пък изчетка в аванс Венецианската комисия, че "ни даде възможност да останем в рамките на нашата конституция". От което излиза, че усилията са били насочени към оставане в рамката, която трябва всъщност да бъде разчупена. И която дава възможност за разследване на главния прокурор, стига някой от подчинените му да си сложи главата в торбата.

Отчетено беше обаче, че работата е свършена, и премиерът препоръча "съдиите и прокурорите да се успокоят, да си гледат работата и да не се занимават с партийни дела". И че "до Урсула (фон дер Лайен - б. а.) лично ще изпратим нашето решение". А то е, че "независимият" прокурор ще е служител под носа на Главния, с когото ще обитават съседни кабинети на един етаж в Съдебната палата. И че двамата ще бъдат като барон Мюнхаузен в измъкването на съдебната система от тресавището на корупцията.

Ще му дадат, разбира се, солидна добавка към заплатата и някоя и друга допълнителна екстра, но няма да е институция с отделни и специализирани разследващи функции като румънските антикорупционни агенции. Няма да има свой бюджет, сграда, магистрати и служители. Ще го предлагат хората на Главния във ВСС, което означава, че същите ще могат и да го бламират. Колкото до обстоятелството, че кандидатурата му ще бъде гласувана от Народното събрание, на тези пък изобщо не може да се разчита. Те гласуват, каквото им каже Борисов. А той им казва, каквото му казват на него.

Оказа се, че юристите във Венецианската комисия са предвидили поредното хитруване. В позиция, приета ден преди извънредното съботно заседание на кабинета, предупреждават, че "цялото това обсъждане ще бъде безполезно, ако фигурата на "независимия следовател“, неподчинена на главния прокурор, е невъзможна в конституционно отношение". Позовавайки се на основния закон, комисарите правят заключението, че според него прокурорите имат монопол върху всички наказателни разследвания и всеки от тях е подчинен на главния прокурор, който контролира законността на действията им.

При това тълкуване на конституцията фигурата на независимия прокурор ставала невъзможна в нейните рамки. А пък на главния нито можело да се търси наказателна отговорност, нито политическа. Да припомним формалните годишни отчети на съдебната власт пред Народното събрание и отказа на г-н Цацаров да дава обяснения пред депутатите, които не смеят и да ги искат. Както и лаконичната оценка на един от предшествениците му Иван Татарчев: "Над мен е само Бог".

Междувременно кабинетът беше зашлевен с аналогична и още по-остра резолюция на Комитета на министрите на Съвета на Европа, в която се настоява "властите да изготвят незабавно нови законодателни предложения, гарантиращи независимостта и ефективността на разследването спрямо главния прокурор или, в случай че се установят непреодолими конституционни пречки, да предложат необходимите изменения в Конституцията“. От резолюцията става ясно също така, че управляващите са длъжни да доведат докрай разследването по продължаващото дело „Колеви срещу България“, за да се разкрие ролята на бившия главен прокурор Никола Филчев в убийството на заместника му Николай Колев през 2002 година.

Показателна за независимостта на предложената от управляващите фигура на "независим" прокурор е историята с бившата началничка на инспектората към Върховната касационна прокуратура Малена Филипова, която се оказа първият висш магистрат, подгонен от главния прокурор Сотир Цацаров след избора му на поста. Със старта на мандата си Цацаров разпореди пълна проверка на инспектората и дори намекна, че тази структура ще бъде премахната. В резултат на проверката Цацаров внесе предложение във ВСС Филипова да бъде освободена от съдебната система, тъй като си позволявала да проверява без правно основание и съдии, вместо да се ограничи само с прокурорите и следователите.

Освен това ползвала в проверките срещу магистрати служители на ГДБОП и ДАНС. Според проверяващите Филипова не спазвала принципа за случайно разпределение на преписките, по някои от тях се престаравала, а други задържала. Заместникът на Цацаров Борислав Сарафов пък обяви, че тя покровителствала бившия земеделски министър Мирослав Найденов, понеже били близки и той лекувал кучето й. По-късно Малена Филипова заяви, че се страхува от посегателства срещу себе си и своето семейство, тъй като имала много информация и помнела всичко.

"Има хора, които лично искат да ми отмъстят и имат желание да замлъкна завинаги като един от най-информираните хора по отношение на корупцията. Прокрадва се идеята, че за тази моя активна работа може да ми се търси наказателна отговорност. Чувствам се застрашена за живота и свободата си. Тези хора са с власт и пари. Ще платят за някой нелеп инцидент, както се случва с тази проверка срещу мен", каза тогава Филипова преди да бъде наказана дисциплинарно с понижаване в длъжност. След което замлъкна...

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари