Борисов: България подкрепя Македония за ЕС

0
Бойко Борисов: подчерта, че България ясно е заявила очакванията си, че Македония ще положи необходимите усилия и ще изпълни всички критерии и условия за членство в ЕС
Бойко Борисов: подчерта, че България ясно е заявила очакванията си, че Македония ще положи необходимите усилия и ще изпълни всички критерии и условия за членство в ЕС

България нееднократно е декларирала, че подкрепя европейската и евроатлантическата интеграция на Македония. Политиката на правителството, провеждана спрямо Македония остава непроменена и последователна. Това обяви премиерът Бойко Борисов в Народното събрание в отговор на парламентарен въпрос от бившия външен министър Кристиян Вигенин.

"Изразили сме готовност да обсъждаме и оказваме експертна помощ по конкретни въпроси, свързани с нашия опит, за да успее страната да постигне напредък в членството й в ЕС и НАТО", каза Борисов по отношение на югозападните ни съседи.

Премиерът подчерта, че България ясно е заявила очакванията си, че Македония ще положи необходимите усилия и ще изпълни всички критерии и условия за членство в ЕС, включително принципа на добросъседство. Очаквайте подробности.

Борисов отчете, че в рамките на програмния период 2007 – 2013 България и Македония успешно си сътрудничат по програмата за Трансграничното сътрудничество България – Македония, съфинансирана от инструмента за присъединителната помощ 2007 – 2013 година с управляващ орган Министерство на регионалното развитие и благоустройство с бюджет 19.9 млн. евро.

„Единствено европейската интеграция на страните от региона ще спомогне за утвърждаване на мира и стабилността на страните в Югоизточна Европа, като в този процес ще отстояваме правата и интересите на българските общности в тази държава", коментира премиерът.

„Това далеч не означа, че България не отдава нужното значение за двустранните контакти с всяка една от съседните ни страни", каза още Бойко Борисов.

Източник: Стандарт нюз
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари