Борис Джонсън с призив към англичаните за празниците

0
Със значителната безработица, ударила Великобритания след тежкото забавяне на икономиката, причинено от пандемията, много домакинства се борят да си набавят достатъчно храна, като рекорден брой се опитват да получат безплатни стоки
Със значителната безработица, ударила Великобритания след тежкото забавяне на икономиката, причинено от пандемията, много домакинства се борят да си набавят достатъчно храна, като рекорден брой се опитват да получат безплатни стоки Снимка: БГНЕС

Британският премиерът Борис Джонсън призова сънародниците си да се въздържат от пътувания за Коледа и да празнуват в по-тесен семеен кръг, като предпазни мерки срещу разпространението на коронавирус, предаде Агенция "Ройтерс", цитирана от Uniconbg 

Часове, след като заведенията бяха принудени да затворят отново в Лондон и някои други райони, Джонсън заяви, че плановете за облекчаване на ограниченията за пет дни от 23 декември ще продължат, но призова хората да бъдат внимателни.

Пред репортери на брифинг на Даунинг Стрийт обаче той обеща, че празнуващите няма "да бъдат извън закона".

"Имайте весела малка Коледа", каза Джонсън, като перифразира заглавието на популярната песен, изпята първо от Джуди Гарланд, а по-късно записана от звезди като Франк Синатра, Дорис Дей и други.

Плановете на Джонсън да облекчи ограниченията за пет дни, така че три домакинства да могат се смесват, бяха критикувани от две влиятелни медицински списания.

Медиците в страната са с противоречиви оценки относно това дали Коледа трябва да бъде отменена или не. Нараства също загрижеността и сред онколозите, че много видове рак остават недиагностицирани поради фокуса на общественото здраве върху COVID-19. COVID-19 е разбил Обединеното кралство.

Противоречия има и в правителството, като някои от министрите заявиха, че не властите са тези, които ще определят как хората трябва да празнуват, а всеки сам трябва да реши за себе си.

Лидерите на Шотландия и Уелс, които определят свои собствени често по-строги правила, призоваха хората да проявяват сдържаност. Уелс също засили допълнителните общи ограничения.

Припомняме, че почти 138 000 души във Великобритания вече са ваксинирани срещу коронавируса за седмица, обяви по-рано днес правителството.

Преди седмица Обединеното кралство стана първата държава в света, която започна да поставя ваксината на Pfizer/BioNTech срещу коронавируса.

Властите започнаха да имунизират британците на възраст над 80 г., в домовете за социална грижа и някои лекари и медицински сестри.

В началото на декември Великобритания стана първата западна държава, която одобри ваксина срещу коронавируса. Последваха Канада, САЩ и други държави.

Кризата с Covid-19 причинява толкова сериозни икономически затруднения във Великобритания, че ООН за първи път в историята си пристъпи напред, за да помогне за изхранването на деца в страната, съобщиха медии на Острова.

Агенцията за хуманитарна помощ Unicef ​​е реагирала спешно на британски деца в ситуация, подобна на недохранването през Втората световна война.

Смята се, че в страната има 2,4 милиона деца, живеещи в "домакинства с недостатъчно храна", показа проучване.

Със значителната безработица, ударила Великобритания след тежкото забавяне на икономиката, причинено от пандемията, много домакинства се борят да си набавят достатъчно храна, като рекорден брой се опитват да получат безплатни стоки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари