Болницата в Силистра е на предела на възможностите си

0
Освен че недостигат легла, почти няма персонал, който да се грижи за болните
Освен че недостигат легла, почти няма персонал, който да се грижи за болните Видео: БНТ

Област Силистра е на второ място по заболеваемост в България след София и капацитетът на болницата там вече е почти изчерпан.

Освен че недостигат легла, почти няма персонал, който да се грижи за болните. Някои отделения, като това по ендокринология вече е преустроено да приема заразени с коронавирус.

Центърът за спешна помощ в областта също изнемогва и работи на предела на възможностите си. През последните няколко дни през него преминават средно около 30 души на денонощие. Леглата в ковид отделението са запълнени, те са около 80 + 11 за реанимация. Обмисля се разширение на ковид леглата. Около 15 лекаря и около 20 медицински сестри се грижат за ковид болните, предава БНТ.

"Ситуацията е изключително динамична. Трета седмица се намираме в интензивно разпространение на Ковид инфекцията и нарастване броя на случаите. За изтеклия 14-дневен период завършихме с 950 болни. Това е изключително висока заболеваемост за малка област като Силистра. Настоящата седмица заболеваемостта също расте. Имаме около 1 600 активни случаи в област Силистра. Това са лица, които са на домашно или болнично лечение", каза д-р Теодора Начева - директор на РЗИ – Силистра.

Тя обясни, че разпространението на болестта е дифузно. Засегнати са лица и от колективи, и от семейства. В тази вълна има и млади хора, вкл. ученици и деца от детска градина. Според нея има скрита заболеваемост.

Официалните регистрирани случаи са вследствие изследвания, извършени в лицензирани лаборатории и в лечебни заведения, които има правата да съобщават случаите. Но тъй като бързи антигенни тестове се продават и в аптечната мрежа, до нас стига информация, че лицата си купуват, изследват се и на своя отговорност налагат или не налагат мерки. Това не е в полза на общия надзор на Ковид инфекцията, посочи д-р Начева.

Структурите, които посрещат болните в спешен порядък, не разполагат с огромен кадрови потенциал, който да улеснява процеса на работа. И на практика от порядъка на 2-3 часа се забавя обслужването на пациентите, коментира д-р Енчо Василев, директор на Центъра за спешна медицинска помощ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какви са сезоните в България?
- Агне, таратор, риба, прасе.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари