Проверка установи, че наистина бебетата в сливенската болница са били връзвани

0
Ръководството на областната болница получи предписания за зверското си отношение към болни дечица
Ръководството на областната болница получи предписания за зверското си отношение към болни дечица Снимка: Фейсбук

В детското отделение на областната болница "Д-р Иван Селимински" в Сливен е нарушено правото за закрила на детето

Това е заключението от проверката на Държавната агенция за закрила на детето по повод случая с вързаните ръце на бебе без придружител, оставено за лечение в лечебното заведение. Това съобщават в писмо от ДАЗД до Мария Брестничка, директор в Национална мрежа за децата, пише  Dir.bg.

За отстраняване на констатираните при проверката пропуски и нарушения на директора на лечебното заведение е връчено задължително предписание с методически указания и препоръки, с които се цели подобряване на грижата за пациентите в детското отделение и недопускане на нехуманно третиране на децата, пише още в отговора до НПО-то.

Според проверката на ДАЗД персоналът е обяснил, че малки деца с поставен венозен източник се връзват, когато са без придружител. "Установено е дълбоко неразбиране на персонала за вредните последствия за децата от това, което е форма на насилие, водещо до психо-емоционални травми", пише още в заключението на агенцията.

Самата Мария Брестничка акцентира на заключението, че "периодите, в които крайниците на децата са свободни, са по-скоро изключение и се касае за едно почти перманентно фиксиране". "Не е установена писмена информация поради какви причини деца на възраст под 7 години са били настанени за лечение в болничното заведение без придружител.", ѝ обясняват още от ДАЗД.

Представителката на Национална мрежа за децата се обръща към МЗ с въпроса: "Предвижда ли Министерството на здравеопазването проучване на причините, довели до този потресаващ случай, от гледна точка на подготовката и подкрепата на медицинския и немедицински персонал за работа с деца?" и публикува в профила си във Фейсбук цялото писмо-отговор на ДАЗД.

 

По повод скандала още преди седмици от детското отделение обясниха пред Dir.bg, че немалко майки отказват да влязат като придружители на болното си дете с аргумента, че вкъщи имат да се грижат за още няколко други.

След скандалното видео, разпространено от майка, чието дете е било на лечение в болницата, започнаха проверките на ДАЗД и на прокуратурата, а от болницата още тогава признаха пред медиите, че подобно обездвижване на малко дете без придружител се прилага в нашите болници не от вчера.

Медици от града пък излязоха с подписка в подкрепа на колегите си от детското отделение, в която се подписаха над 705 работещи в здравеопазването.

Под декларацията се подписаха лекари, фелдшери, медицински сестри, лаборанти, рентгенови лаборанти, рехабилитатори, акушерки и санитари от МБАЛ "Д-р Иван Селимински" АД Сливен, МБАЛ "Хаджи Димитър" Сливен, МБАЛ - Сливен - Военномедицинска Академия, СХБАЛ "Амброаз Паре" Сливен, САГБАЛ "Ева" Сливен, ЦСМП Сливен, ДКЦ 1 , ДКЦ 2 и МЦ "Миркович".

"Едва ли е необходимо човек да е медицинско лице за да е наясно, че децата са най-трудните пациенти. Загубата на венозен източник предизвиква много повече рискове за здравето на децата, отколкото фиксирането им по време на инфузии, при спазване на утвърдените стандарти в детското здравеопазване. Категорично осъждаме опитите на някой да прави кариера, публикувайки "сензационна", но непрофесионална и непроверена информация, уронвайки както авторитета на колеги, доказали своя професионализъм, така и този на здравното заведение", заявиха в декларацията си медиците.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -3
    2
    До Който и да е
    Няма такава практика в нито едно нормално здравеопазване. Изобщо деца без придружител не се допускат в здравни заведения. Или родител е с тях, или роднина или социален работник. Това с връзването го има в зоологическите градини.
  • 4
    1
    Който и да е
    Децата като нямат придружител, какво да направят? Да ги оставят да си махнат абоката и да шурне кръв ли? Да стане по-голяма простотия ли? Мислете малко като настройвате обществото, какви последствия ще има върху авторитета на едни хора, които лекуват децата...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари