Богомил Бонев: Васил Божков не е защитен свидетел, а само охраняван

2
Очевидно Божков е направил изявлението си без да се допита до своите адвокати
Очевидно Божков е направил изявлението си без да се допита до своите адвокати

Очевидно Божков е направил изявлението си без да се допита до своите адвокати

Голям проблем стана изявлението на Васил Божков, че е защитен свидетел, опровержението на прокуратурата и контра опровержението на Божков с публикуване на документ на самата прокуратура.

Очевидно Божков е направил изявлението си без да се допита до своите адвокати.

Документът, който публикува, означава, че той е свидетел, комуто е назначена охрана. Това не значи "защитен свидетел". Защитен свидетел е, когато има споразумение с прокуратурата за освобождаване изцяло или частично от наказателна отговорност, в замяна на показанията му, в които разкрива престъпления на други лица. С други думи, защитен означава да има имунитет.

По нашето наказателно право от години се говори за това, но на практика не съществува в чист вид.

Божков признава, че е давал пари на финансовия министър и на Борисов като такса "спокойствие".

Това се нарича "активен подкуп", съответно те са извършили престъплението "пасивен подкуп".

Дълго време се обсъжда да се освободи в НК от отговорност, този, който е принуден да даде подкуп, ако разкрие престъпленията на длъжностните лица, които са му поискали подкупа. Има го в САЩ.

Но още не е въведено. Прокуратурата не може да освободи Божков от наказателна отговорност за активен подкуп. И адвокатите му трябва да са му обяснили това.

По линия на защитата се опитват да представят всичко като рекет, а не като доброволен подкуп. Не съм убеден как ще стане това. Лично аз мисля, че защитната теза по чл. 306, който беше приет през 2002 г. няма да може да се приложи. Само тогава не се наказва активният подкуп. Особено заради изискването, Божков веднага и доброволно да е съобщил на прокуратурата за искания подкуп. Той го направи чак сега.

Така че, Божков не е защитен свидетел, както си мисли.

Той е само охраняван свидетел.

Богомил Бонев

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари