Богата програма подготвят в Етъра за Еньовден

0
По дългогодишна традиция в Етнографския музей на открито Етър организират богата програма
По дългогодишна традиция в Етнографския музей на открито Етър организират богата програма Снимка: БГНЕС

Денят на лятното слънцестоене, който в различни години се пада на 20 или 21 юни, е една от повратните точки в годишния цикъл на слънцето, напомня Times.bg​ 

Най-дългият ден в годината се почита с различни ритуали из цяла Европа. В българската традиция се отбелязва 24 юни—Еньовден, Яневден, Яновден. Вярва се, че слънцето в този момент достига крайната точка на своя път към лятото, почива си и тръгва обратно към зимата.

По дългогодишна традиция в Етнографския музей на открито Етър организират богата програма.

На 19 юни от 11:30 ч. ще бъде открита изложбата „Етно обектив (Еньовден)“ и ще бъдат наградени в едноименния Национален фотографски конкурс на Занаятчийската чаршия.

На 20 и 21 юни, от 11:00 до 16:00 часа се организират инициативите „По Еньовден се гадае за любов и женитба“—свиване на момини китки и семейната образователна игра „Познай билките“ в Музейния детски център.

Навръх Еньовден, на 24 юни от 11:30 часа се организира надпяване на момини китки „По Еньовден се гадае за любов и женитба“.

След това по традиция гостите на музея ще минават през Еньовденския венец. През целия ден ще работи и работилница за изработване на еньовденски китки. Продължава и играта „Познай билките“ в Музейния детски център

На 27 и 28 юни от 11:00—16:00 ч. ще се проведе „Бай, бабо, ле“—запознаване с практики за изцеление на самодивски болести, както и образователна игра за деца „Билков пъзел“ в Музейния детски център

В продължение на десет дни, от 19 до 28 юни, от 9:00—18:00 часа, в Етъра ще се продават билки, билкови чайове, домашни сладка и мед в Център „Българка“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари