БОЕЦ: Сега Гешев светна като коледна елха

0
Гешев не само, че не е декларирал своите обвързаности и зависимости, а умишлено е укрил тези обстоятелства!
Гешев не само, че не е декларирал своите обвързаности и зависимости, а умишлено е укрил тези обстоятелства! Снимка: БГНЕС

Гражданското движение БОЕЦ разпространи на своя сайт отговора, който е получило от Апелативната специализирана прокуратура на свой сигнал относно единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев.

Сигналът е внесен 17.05.2019 г. в ИВСС, ВКП и Парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси. В него се казва:

"От изложеното по-горе става ясно, че жената, с която прокурор Иван Гешев живее на семейни начала – Детелина Ханчева, и съдружникът на Александър Иванов Ваклин – Марио Найденов Кръковски, имат общи бизнес интереси и са участвали в разпоредителни сделки за имоти в гр. София. Считаме, че е налице конфликтност и заинтересованост в интересите на основния свидетел по делото „Иванчева и Петрова“ – Александър Ваклин и ръководителя на Специализираната прокуратурапрокурор Иван Гешев, който не само участваше при ареста на Десислава Иванчева и Биляна Петрова и вземаше дейно участие с медийни изяви, но и се произнесе още в деня на задържането относно виновността на задържаните, че събраните доказателства са мечта за всеки прокурор. Подобни зависимости следва да бъдат обявявани предварително, за да не участва заинтересуваната страна по делата."

Отговорът на Апелативната специализирана прокуратура е от 1 август. Ето някои изводи от него:

ПЪРВО – "От данните по преписката се устанявова, че Иван Гешев се познава от дълги години с Марио Кръковски и двамата са в приятелски отношения"

"Това е повече от скандал, това е признание за ОПГ между Гешев, Ваклин и Кръковски за рекет и изпълнение на мокри поръчки срещу неудобни с цел реализиране на бизнес и строителни проекти! Гешев и ортака на Ваклин са се познавали и са приятели от дълги години! - твърди БОЕЦ. - Същият Марио Кръковски е съдружник на Ваклин, включително към датата на ареста на Иванчева и Петрова (б.р. - бившата кметица на район "Младост" и нейната заместничка). По това дело Ваклин не е само основен свидетел, а е заинтересована страна, като по неговите думи са засегнати бизнесинтереси и строителни намерения на негови фирми! В същото време, шефът на Специализираната прокуратура Иван Гешев и дългогодишен приятел на съдружник на Ваклин е главно действащо лице при ареста на кметиците, които спират строителните апетити и планове на Ваклин! Гешев беше там, Гешев даваще интервюта и говореше за светещи „коледни елхи“! Сега Гешев светна като коледна елха!".

"Гешев не само, че не е декларирал своите обвързаности и зависимости, а умишлено е укрил тези обстоятелства!", пишат от БОЕЦ.

И още: "Относно сделките на Детелина Ханчева (жената, за която прокуратурата констатира, че Гешев живее във фактическо съжителство) и придобитите от нея имоти през последните години от фирмата на приятеля на Гешев – Марио Кръковски, Специализираната апелативан прокуратура ни дава абсурдни отговори, които нямат нищо общо с правото, а са подчинени единствено на стремежа и спусната задача да бъдат оправдани действията на Гешев и Ханчева.

Прокуратурата ни казва, че продажната цена на един имот се договаря между купувача и продавача и щом няма натиск върху продавача, значи всяка цена е законна. Няма значение дали е под пазарната цена и дори под данъчната оценка. Щом така са се разбрали, значи всички е наред. Което е абсурд!

Защо тогава проверяваха всички замесени в #АпартаментГейт?

Защо тогава след десетките разследвания на "Биволъ" и сигналите на БОЕЦ над дузина министри, депутати, магистрати и политици подадоха оставки?

Жената на Гешев си е купила апартамент от фирма на неговия дългогодишен приятел Кръковски за 40 000 лева, при данъчна оценка над 100 000 и пазарна цена над 150 000 лв. Класическа схема за укриване на доходи и неплащане на данъци! При сделки за стотици хиляди само ДДС е дестки хиляди лева, плюс таксите и общинските данъци, става дума за тежки престъплнения с нанасени щети на бюджета в особенно големи размери!

По логиката на прокуратурата всеки две страни могат да се договорят да декларират символична цена, за да не плащат данъци и дане доказват доходи и ако и двете страни са съгласни, няма проблеми, всичко е законно! В правото подобни сделки се наричат „симулативни“ и представяват престъпление от общ характер, включителни данъчна измама и т.н."

"В документите на прокуратурата се съдържат и много други абсурди, неточности и меко казано противоречия, както и излизат интересни имена, които тепърва ще бъдат подробно анализирани", завършва изявлението на БОЕЦ.

В писмото обаче не се съобщава дали прокуратурата ще предприеме законови действия относно изнесените факти за свързаностите на кандидата за главен прокурор Иван Гешев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари