Близо 400 младежи се включиха в Националния фолклорен конкурс в Русе

0

 

Близо 400 участници от 27 града от цялата страна се включиха в VІІ-то издание на Национален фолклорен конкурс за изпълнители на народна музикадеца и младежи до 19 години. Надпреварата беше организирана от Общинския детски център за култура и изкуство - Русе.

За поредна година интересът към форума бе много голям, което затрудни избора на журито. В голяма част от категориите и възрастовите групи бяха раздадени по няколко първи, втори и трети места. В двата конкурсни дни участваха певци и инструменталисти от София, Варна, Велико Търново, Шумен, Свиленград, Габрово, Добрич, Силистра, Казанлък, Банско и др. Респектиращи са цифрите на участниците по раздели:

І Раздел – народно пеене индивидуални изпълнители – 135 участници;

ІІ Раздел – инструменталисти – 40 участници;

ІІІ Раздел – камерни вокални и инструментални групи – 14;

ІV Раздел – хорове и оркестри – 8 хора и 2 оркестъра.

Освен участниците в категория „Любители”, в надпреварата се включиха и 5 училища в категория „Професионални музикални училища” – София, Варна, Плевен, Котел и Русе.

Кметът Пламен Стоилов изпрати поздравителен адрес до участниците и организаторите на конкурса. В него пише: „Използвам случая да приветствам всички участници, които за пореден път доказаха, че българският фолклор е жив и благодарение на които той ще продължи да бъде част от съкровищницата на българската национална идентичност! Благодаря и на организаторите на това събитие в лицето на Общинския детски център за култура и изкуство, които за поредна година показаха висок стоицизъм и професионализъм!”

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари