Бизнесът повежда борба за по-евтин ток

0
Сезираме КЗК и НЕК за злоупотреби на свободния енергиен пазар, заяви Васил Велев
Сезираме КЗК и НЕК за злоупотреби на свободния енергиен пазар, заяви Васил Велев Снимка: БГНЕС

Национално представените работодателски организации повеждат борба за спиране на поскъпването на тока за индустрията и за понижаване на цените до средното европейско ниво.

Това стана ясно от думите на председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев в ефира на bTV.

Той обяви, че конкретно оглавяваната от него организация е подготвила няколко сигнала за нередности на пазара на ток, поне три от които ще бъдат внесени в Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР) по регламента Remit, в Националната електрическа компания (НЕК) и в Министерството на енергетиката като неин принципал.

Ще внесем сигнал и в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за недопустима концентрация на влияние, защото стана ясно, че има играч, който в момента разполага и търгува с количества електроенергия, по-големи от на АЕЦ „Козлодуй“. И това се случва пред очите на енергийното министерство“, заяви Велев.

Той допълни, че предстои и внасянето на сигнал в прокуратурата за безстопанственост. Този сигнал ще е срещу ТЕЦ „Марица Изток 2“ и срещу енергийното министерство в ролята му на принципал.

Заради пазарните манипулации и недоброто предлагане на количествата електроенергия ние сме едно петно на европейската енергийна карта и едновременно с това от началото на годината плащаме най-скъпия ток вследствие на изкривяването на пазара. За първото полугодие имаме 30% по-висока цена, отколкото през същия период на миналата година, а от началото на юли имаме 85% по-висока цена, отколкото през същия месец на миналата година“, заяви председателят на АИКБ.

Той обясни, че това поскъпване е проблем както за компаниите, които трябва да отделят повече пари за ток, отколкото за заплати, а освен това се сблъскват със свиване на продажбите си, така и за всички останали. Крайните клиенти понасят негативи заради поскъпването на стоките и услугите за тях, а правителството се сблъсква с по-слаб ръст на БВП.

Продължава изплащането на недопустимата държавна помощ за американските централи, като за този регулаторен период ще надплатим 701 млн. лв. – по 20.70 лв. се прибавят върху цената на всеки един мегаватчас. Договорите с американските централи много отдавна трябваше да се развалят, свидетели сме на отложено с години изпълнение на дадени обещания. Всичко, на което сме свидетели в енергийния сектор, предизвиква много сериозна протестна вълна сред нашите членове. Ние не искаме да се занимаваме с цените на тока, а да си вършим работата“, каза още Велев.

Той добави, че предстои среща на Националния съвет на Асоциацията на АОБР, на който се очаква да присъства и енергийният министър Теменужка Петкова. АИКБ засега разчита да види ефект от сигналите, които ще внесе, и от срещите, които предстои да се проведат.

Ако не видим бърз резултат, ще подадем сигнали и до европейските и международни институции, ще търсим и среща с премиера, колкото и да не искаме всичко да опира до него, но темата е особено сериозна“, категоричен бе Велев и подчерта, че целта не е да се плаща по-евтин, отколкото в съседните европейски държави ток, а да не се плаща в пъти по-скъп, отколкото у тях.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари