Бизнесът иска отпадане на тавана на помощите

0
Държавата обаче на този етап не предвижда промяна в схемата за компенсации
Държавата обаче на този етап не предвижда промяна в схемата за компенсации Видео: NOVA

Напрежението сред бизнеса, заради цените на енергията продължава да расте

Работодателски организации се събраха, за да обсъдят конкретни искания към властта и следващи стъпки. И отново заговориха за фалити и затворени производства, информира NOVA. Според работодателите мерките са неефективни. И настояват таванът от 30%  при държавната помощ да отпадне, тъй като не компенсира в почти никаква степен свръх разходите за електрическа енергия на предприятията.

Бизнесът е готов с числа и аргументи защо трябва да отпадне и от къде могат да дойдат средствата за тези компенсации. Затова за пореден път  поискаха спешна среща с управляващите.

Фирма „Капрони” произвежда  хидромотори и консумира месечно по 1000 мегавата ток. Сметката показва, че цената за производството на всеки готов продукт вече е скочила с около 15 %. За да се справи с финансовата криза, Компанията вече е свила инвестициите.

 “Съответно това намалява и нашата конкурентоспособност  на чуждите пазари, като основният ни пазар е за износ”, посочва Георги Башалов, главен енергетик на фирма „Капрони”.

На фона на растящите цени работодателските организации обявиха мерките за неефективни. Твърдят, че таванът на помощта допълнително ощетява големи компании. Бизнесът изчислява, че при цена от 800 лева например, компенсацията ще се ограничи до 240 лева.

„Ще има спиране на предприятия, ще имаме безработица, социално напрежение и обедняване на нацията”, твърди Добри Митев, председател на БСК.

Бизнесът поиска компенсации и за предприятията, които работят на природен газ заради обявеното вече увеличение. „Има структуроопределящи предприятия, които в момента част от суровините  им са и електрическата енергия, и природният газ. Там се получава една двойна криза и едни наслагания, които могат да блокират  въобще тази индустрия. Говорим за химическата индустрия, металургията”, посочва Митев.

Държавата обаче на този етап не предвижда промяна в схемата за компенсации.

Липсата на контрол на разходите и на споделена отговорност, създава възможност и риск от спекулации. Дотолкова доколкото се наблюдават цените за началото на януари шоковото поскъпване , което бизнесът очакваше от цени над 700 лева не е факт”, категоричен е Александър Николов - министър на енергетиката.

Моделът на компенсациите обаче, позволява  бизнесът да бъде  по-гъвкав към използването на електроенергия - смята финансовия министър.

‘’Ако един бизнес може да работи примерно, събота и неделя, но да не ползва пикова електроенергия през седмицата, това включително може да  намали потреблението”, твърди  Асен Василев - министър на финансите .  

Все пак разговори с бизнеса ще има обяви властта. Кога обаче не стана ясно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари