Битката за Русе ще е между трима основни кандидати

2
Няма да има победител след първия тур на 29 октомври
Няма да има победител след първия тур на 29 октомври

Няма да има победител след първия тур на 29 октомври

Русе е един от градовете с най-мръсен въздух в страната. Но освен фини прахови частици, над „малката Виена“ прелитат и самолети – ту големи, но виртуални пътнически лайнери, ту съвсем реални – против градушки. Темите за чистотата на въздуха и бъдещето на местното летище са едни от най-обсъжданите две седмици преди местния вот на 29 октомври, пише изданието "За истината".

За кметското място в Русе се борят 12 кандидати. От тях само трима имат реален шанс за победа. Това са настоящият кмет от коалицията “БСП за България” Пенчо Милков, Рена Стефанова от коалицията “Продължаваме промяната – Демократична България” и Иван Иванов от ГЕРБ.

Въздухът е чист, чист, колко да е чист?

Качеството на въздуха е основният проблем за хората в Русе. Протести и сигнали на граждани се редуват с проверки на общината и районната екоинспекция в индустриалните зони на града. И така вече повече 30 години. Резултат – няма. Топката на отговорността се прехвърля ту на общината, ту на държавата.

В управленската програма на Пенчо Милков 2023-2027 г., който се кандидатира за втори мандат, чистотата на въздуха отново е от “първостепенна важност”. През 2019 г. Милков също даде заявка да работи за справяне със замърсяването. Тогава той заяви, че “няма как кметът на Русе да изчисти въздуха сам. Това трябвало да е държавна политика. Пред bTV той каза също, че ще даде пълната информация за замърсителите.

По време на мандата си Милков изпълни обещанието си да създаде Обществен съвет по околна среда, в който участват граждани и представители на неправителствени организации с цел решаване на проблемите, свързани с опазване чистотата на въздуха. Ефективността на органа се оказа спорна, а ролята му – само консултативна.

Четири години по-късно ситуацията в Ресе не изглежда да се е променила – почти ежедневно граждани сигнализират за тежки задушливи миризми през нощта. Само за периода от 4 до 27 септември са подадени 546 сигнала. Поставените на няколко места из града измервателни станции рядко регистрират превишения на нормите, но както самият Милков призна: “Няма замърсяване, но неприятният мирис е факт”.

Ден преди началото на предизборната си кампания кандидатът от коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ Рена Стефанова се срещна с министъра на околната среда и водите. По време на тази среща беше съобщено, че предстоят проверки “в отговор на засиления обществен интерес към качеството на атмосферния въздух на територията на гр. Русе”.

В управленската си програма Стефанова пише, че специализираното общинско звено „Контрол, охрана, обществен ред и сигурност“ ще наблюдава Западната промишлена зона всяка нощ. Предвижда се още да се монтират сензори за качеството на въздуха в целия град, показващи посоката на вятъра, фини прахови частици и определени химични съединения, характерни за района на града. Друга идея от програмата на Рена Стефанова е да се отправи предложение от общинските органи до еко министерството и Министерството на земеделието за изготвяне на “Наредба за миризмите”. Липсва информация какви мерки или индикатори за замърсяване ще съдържа евентуално тя.

Кандидатът на ГЕРБ за кметския пост и настоящ директор на болница „Канев“ в Русе Иван Иванов все още не е оповестил публично своята управленска програма. Тя не беше изпратена и след запитване на „За истината“ до областната структура на партията. В интервю за Euronews Bulgaria на Иванов бяха зададени конкретни въпроси за отношението му към действията на местната власт по темите за Летище Русе и буферния паркинг край Дунав мост, за който разследване на Антикорупционния фонд показа връзка с корупционния модел на граничния пункт “Капитан Андреево”.

И на двата въпроса Иванов отговори лаконично: “Не съм присъствал на дебатите”.

Бъдещето на Летище Русе

Летището край Русе е общинска собственост от 2015 г. Оттогава местната власт прави опити да възроди неговата дейност. Доскоро – неуспешно. В края на миналата година дружеството “Еърпорт Русе” заяви намерението си да възроди гражданската авиация. По бърза процедура без търг и конкурс само в рамките на няколко дни Община Русе учреди безвъзмездно право на ползване през следващите 10 години. Решението беше подкрепено от 47 общински съветници, а против гласува само един.

Настоящият кмет Пенчо Милков, обяви момента за “исторически” и каза, че “цяла България е наясно, че Русе иска да възстанови търговските полети”. На практика обаче подписаният договор не гарантира, че това ще се случи. Критична позиция по темата има кандидатката на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Рена Стефанова, която обжалва решението на общинския съвет в Административния съд. Според нея то е “непрозрачно, не по правилата и не в интерес на русенци”.

По-късно съдът остави жалбата на Стефанова и още 8 други граждани без разглеждане, след като изиска доказателства за наличие на правен интерес.

В крайна сметка съдът остави без разглеждане жалбата на Стефанова за Летище Русе.

Кандидатът на ГЕРБ Иван Иванов има по-скоро положително отношение към действията на настоящата общинска управа по отношение на летището. В единственото си телевизионно интервю досега той каза:

“Летището е върнато като общинска собственост по време на предишното управление на ГЕРБ. Това е един прекрасен акт, защото Русе е петия по големина град в България и един от важните компоненти за развитието на града е именно транспортът. Не съм присъствал на дебатите. Знам, че е отдадено с ясно разписани неща, които трябва да бъдат извършени. Лично като гражданин приветствам тази част, защото вече получихме реални резултати от дейността на това летище”.

Който и да поеме кметския пост след изборите в края на този месец, ще трябва да изчака поне една година и половина преди да може да предприеме действия по защита интереса на русенци, ако обещанието за редовни пътнически самолетни линии не се изпълни.

След първия тур накъде?

Броени дни преди изборите за местна власт в Русе сигурно е само едно – победител след първия тур на 29 октомври няма да има. А възможните сценарии за втория тур са два. Те са битка между кандидатите на БСП и „Продължаваме промяната – Демократична България“ или ЕРБ.

На балотажа СДС, които на местно ниво традиционно издигат свой кандидат за кмет, биха подкрепили ГЕРБ, както се случи на изборите през 2019 г. Евентуална поддръжка партията би получило от ДПС и местната коалиция “България на регионите”.

Любопитно ще е кого ще подкрепят съответно ГЕРБ и „Продължаваме промяната – Демократична България“, ако техният кандидат изпадне от надпреварата на 29 октомври.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    67
    До 65
    "Хоризонтът" на твоя глас е насочен към ТероруZZстан! Слабоумния Салтан от "вгъZZраждани" ти е идол! Но това е нормално, когато си тъп и жалък некадърник, който за нищо не става освен да псува и недоволства, вместо да се вземе в ръце, да се образова и започне да МИСЛИ! В такива тролски случаи като тебе няма шанс!
  • 4
    66
    Желев Желязко
    Слабоумната лелка от Пеевски Подлоги е най ужасният вариант - напълно неадекватна, но за сметка на това сто процента сервилна на мафията която я лансира!
  • 2
    65
    Де да знам до 64
    Може би сте пропуснали пасажа от поста ми :"Със сигурност няма да гласувам и за него". Нито един от тримата не е в хоризонта на моя глас.
  • 4
    64
    Учуден
    До :Де да знам Ти виждаш ли на какво е заприличал Русе, че уж се колебаеш дали да не гласуваш за Пънчо ? Да забелязваш кочината наоколо ?
  • 7
    63
    Паша-та
    Защо тези не са в зандана?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари