"Битката" на властта с чумата по свинете вещае екокатастрофа

0
Опасната зараза вече обхвана почти цяла Северна България
Опасната зараза вече обхвана почти цяла Северна България Снимка: БГНЕС

Епидемията от чума по свинете се разраства неудържимо и заплашва да прерасне в икономическа и екологична катастрофа.

Вече половин България е засегната, след като пламна и огромният свинекомплекс в русенското село Бръшлен с 40 000 животни. Областите Русе, Плевен и Разград обявиха бедствено положение. Миналата седмица опасният вирус АЧС - африканска чума по свинете, порази и друг голям свинекомплекс - в Николово, със 17 хил. прасета, които вече се унищожават. Реално България може да остане без свинепроизводство - 1/3 от свинете се отглеждат именно в засегнатите вече райони, а заразата е далеч от овладяване, пише вестник СЕГА.

Положението допълнително се утежнява, защото работещи екарисажи в България няма, което налага умъртвените животни да се загробват, т.е. да се заравят в земята.

"Около 4 милиона килограма потенциално заразени трупове ще бъдат заровени някъде край Дунав - само от фермите в Николово и Бръшлен! За да си ги представите, това са двеста тира, на които трябва да се намери място под земята. Това е екологична катастрофа!", написа във Фейсбук журналистката Генка Шикерова, която е автор на серия разследвания за работата на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ).

 "Агенцията затвори екарисажа в Шумен преди година, този във Варна е на ръба, за да може да се наливат пари в едни определени фирми. Сега се дават още пари за загробване, защото фирмите, с които БАБХ подписа договори, нямат капацитет. Целта е усвояване. Това, че един отрасъл си заминава, а почвата и водите ще бъдат отровени: чудо голямо!", коментира гневно Шикерова.

Междувременно се разбра, че ЕК е вкарала поразените области в България директно в най-опасната трета зона според европейската категоризация. Рисковите групи са четири, но в четвъртата е само остров Сардиния, където болестта се вихри от години. Като изключим италианския остров, в целия ЕС огнища на болестта има само в България, Полша, Литва и Румъния. 

В сряда БСП обвини управляващите за провала с овладяването на епидемията.

"Разпространението на африканската чума е заради немарливост и некомпетентност от страна на управляващите. Отказваме да приемем, че е било нарочно. Но искаме да се поеме политическа отговорност от властта, че две години не свършиха своята работа. Съществува опасност от унищожаване на цял отрасъл от животновъдството", коментира Пенчо Милков, депутат от БСП. 

"Засегнати са три големи свинекомплекса, а огнищата в домашните стопанства са стотици и се разрастват с часове.  Заболяването години наред се развива в Румъния и го наблюдавахме как се доближава към България. Говорихме с експерти и предлагахме мерки, но никой не ни чу", атакува Милков. Той припомни, че левицата е настоявала за радикални мерки като масов санитарен отстрел на свине майки, но предложението било отхвърлено. Незнайно защо били премахнати участъковите ветеринарни лекари. Централният епизоотичен съвет към МС, който се оглавява от вицепремиера Томислав Дончев, не е заседавал вече почти година, твърди депутатът. 

"Преди две години експертите предупредиха, че е въпрос само кога, а не дали заболяването ще влезе у нас. Даваха за пример полезните модели на Румъния, където автомобилите са минавали на обеззаразяване при всяко влизане и излизане от всяко село", коментира Милков и допълни, че това не е било правено адекватно на граничите пунктове с Румъния. По думите му липсва контрол на вноса на свинско месо и хранителни продукти, както и на фуражи на границата с Румъния.

"Има много опасности, на първо място с погребването на животните, а в Добруджа водата е близо до повърхността и може да се стигне до екологично замърсяване. Не се решава адекватно и въпросът с обезщетяването на собствениците на умъртвяваните животни, нито на работниците в свинекомплексите, които ще загубят работата си", описа трагичната картина на безхаберието Пенчо Милков.

Ответът на ГЕРБ бе, меко казано, нескопосан. Като изразител на партийната позиция Мария Белова, шеф на аграрната комисия в парламента, призова болната тема да не политизира, а всеки да помага с каквото може за намаляване на щетите. 

"Всички ние се борим - не да търсим политически дивиденти и изяви, а да помагаме на тези хора, така че да спасим бранша от пълно унищожение", посочи с драматична нотка Белова.

Тя призова и селяните, които гледат животни в "задния двор" (т.е. нерегистрирани), да проявят отговорност и да "предприемат необходимите действия, които МЗХГ и БАБХ препоръчват". От нейните думи стана ясно още, че едва от тази седмица БАБХ е започнала да проследява готовата продукция 35 дни назад от всички регистрирани свинеферми в страната. Правели се и лабораторни анализи във всички свинекомплекси.

Според ветеринарни експерти вирусът трудно може да бъде преборен, но е странно, че още миналата година не е бил решен този с липсата на екарисажи. Те обясниха, че преди да се вземе решение за заравяне на труповете на болните прасета, би трябвало да се направи проучване на терена, да се знае къде са подпочвените води и т.н. Подходящите места се определят от кметовете на съответните общини, гласи Законът за ветеринарномедицинската дейност. После се правят проекти, които се съгласуват с екоминистерството, БАБХ и басейновите дирекции, които трябва да кажат дали има риск за разнасяне на заразата чрез подпочвените води. Не е ясно дали в момента тези процедури се спазват и какви могат да са последствията, тъй като от БАБХ и агроминистерството не отговориха на въпросите на "Сега".  

Избиването и загробването на животните в големите свинекомлекси, поразени от АЧС, ще продължи с месеци, твърдят ветеринарни специалисти. 

СЛЕД ДЪЖД КАЧУЛКА

БАБХ увери, че е започнала проверки на всички кланици. Всяка пратка се проверявала и досега нямало открито заразено месо. Веднага след като разбрало за положителните проби, ведомството предприело мерки по унищожаване на животните. От агенцията по храните за пореден път препоръчаха вчера селяните, които гледат прасета в дворовете си, сами да избият животните, за да не се разнася заразата. Според експерти обаче това не е сериозно като мярка, тъй като вече болестта е разнесена и е твърде късно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари