Бит протестиращ, когото прокуратурата прие за "самонаранил се", осъди МВР

0

Тони Липошлиев бе сред влачените, битите и арестувани протестиращи, които полицаите трупаха на купчина зад колините на Министерския съвет в София на 10 юли 2020 г.

Протестиращ срещу правителството и прокуратурата е бит и задържан за хулиганство, но обвинения така и не са му повдигнати. След като освидетелства следите от побой по лицето, гърба, ръката и крака, подава сигнал за полицейско насилие в прокуратурата. Тя обаче приема, че пострадалият се е „самонаранил“ и отказва да разследва действията на униформените. Повече от година по-късно съдът постановява, че арестът на протестиращия е бил незаконен, пише радио Свободна Европа.

Така завърша засега историята на Тони Липошлиев, който на 10 юли 2020 г. беше сред влачените, битите и арестувани протестиращи, които полицаите трупаха на купчина зад колините на Министерския съвет в София.

Това беше вторият ден от протестите с искане за оставка на тетия кабинет на Бойко Борисов (2017-2021) и главния прокурор Иван Гешев, започнали след нахлуването на разследващи в президенството. Макар че още тогава имаше достатъчно кадри и разкази на пострадали, нито МВР, нито прокуратурата признаха наличието на полицейско насилие. Беше съобщено единствено за четирима дисциплинарно наказани полицаи.

През август тази година обаче ситуацията рязко се промени, след като в парламента бяха прожектирани непоказвани досега кадри от охранителна камера на фасадата на Министерския съвет. На тях се виждаше как полицаи налагат с палки, ритат с крака и хвърлят един върху друг протестиращи.

Сред тях беше и Тони Липошлиев, в чийто случай прокуратурата беше игнорирала всички доказателства, че е станал жертва на побой. Тя беше приела, че той е „подритван“ от униформени, но това не е полицейски произвол, а „унижаващо достойнството на падналия действие, демонстриращо превъзходството на дееца“, което „не е насочено към нарушаване на телесния интегритет, а цели унижение на пострадалия“.

Затова наблюдаващият прокурор Иван Иванов от Софийската районна прокуратура беше препоръчал в постановлението си за отказ от образувана на разследване потърпевшият Липошлиев да води частно дело за „публично нанесена обида“.

Повече от година след тези събития Софийският районен съд постанови, че арестът на младия мъж на 10 юли 2020 г. е бил незаконен. Причината е, че срещу него нито е било образувано досъдебно производство за хулиганство, нито от МВР са посочили някакви доказателства, че той е извършил подобни действия преди задържането си.

По делото не са приложени материали, в това число и докладни записки, в които да се съдържат съображения, поради какви причини се е наложило жалбоподателят да бъде задържан“, приема съдия Георги Крушарски на 11 октомври.

Той добавя в мотивите си, че „по делото липсват каквито и да било данни, изводими от годни доказателствени източници, че жалбоподателят е извършил някакви хулигански прояви, поради което се налага неговото задържане“.

„Никъде в заповедта или в съпътстващи я документи не е било посочено защо се налага задържането на жалбоподателя и дали преследваната цел би могла да се постигне и по-друг начин, различен от ограничаването на свободата на придвижване на жалбоподателя, а това не следва и от особеностите на конкретния случай“, казва Софийският районен съд.

Решението не е окончателно и може да се обжалва от МВР пред Административния съд – София-град в 14-дневен срок.

„От видеозаписите е видно, че при задържането на Тони е употребена сила като от прокуратурата и МВР твърдяха, че е имало хулигански действия от негова страна. В съдебното производство обаче МВР не доказа да са били извършени каквито и да са хулигански прояви, заповедта за задържане беше определена от съда като немотивирана, а задържането – като противоречащо на принципа на пропорционалност“, коментира пред Свободна Европа Владимир Иванов, адвокат на Липошлиев.

Това е поредният случай от миналогодишните протести, в който се оказва, че МВР и прокуратурата не само са игнорирали данни за полицейско насилие, но и не са имали законови основания дори за арести. Вече много други задържани миналото лято протестиращи също успешно обжалваха заповедите си за арест.

Междувременно прокуратурата съобщи, че е повдигнала обвинения на четирима полицаи, охранявали протеста на 10 юли 2020 г. Служебният вътрешен министър Бойко Рашков пък разпореди повторна проверка на тогавашните действия на полицията, при която бяха установени още 11 униформени, които са превишили правомощията си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари