Осъдиха прокуратурата на 20 000 лева за инсценировка на полицаи за скъсан пагон

1

Александра Стоилова и Иван Цонев бяха бити и задържани в столичното Първо РУ, а след това обвинени в хулиганство и за скъсана полицейска униформа

Инсценираната от столични полицаи хулиганска проява – увреждане на патрулна кола от двама младежи и късане на полицейски пагон на униформен, ще струва на прокуратурата близо 20 000 лева.

Това става ясно от решение на Софийския градски съд (СГС), който осъжда държавното обвинение да плати 13 000 лева обезщетение за неимуществени вреди на съдената и оправдана по това дело Александра Стоилова, както и още 6000 лева за адвокатски хонорар, информира "Лекс".

Стоилова и приятелят ѝ Иван Цонев бяха бити и задържани в столичното Първо районно управление на полицията през септември 2013 г., а след това и обвинени в хулиганство и за скъсана полицейска униформа. Случаят доби популярност след излъчен по-късно в „Господари на ефира“ запис от камера в районното.

Младежите бяха обвинени, че като са минавали покрай паркираните служебни коли на МВР, момчето е ритнало един автомобил и откъртило задната чистачка на друг. След това започнали да обиждат и да опитват да ударят старши полицай Кристиян Стоянов, а Александра Стоилова му скъсала пагона, докато се опитвала да попречи на ареста на приятеля си. Тя обаче се оплака още тогава, че полицай ѝ ударил два шамара и отричаше да е късала пагон.

Излъчените записи показаха, че след задържането на двамата, ръкавът на Стоянов е цял, а той се появява със скъсан пагон няколко часа по-късно, когато излиза от стая в управлението. Последва проверка на Инспектората на МВР и заключение, че Стоянов е излъгал. Младата жена подаде три жалби в прокуратурата с искане държавното обвинение да провери случилото се и поведението на полицая. В крайна сметка прокуратурата отказа да образува досъдебно производство срещу униформения, защото се довери на показанията на колегите му.

Стоилова заведе дело в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), по което съдът поиска отговор дали тя е била подложена на унизително и нечовешко отношение и дали властите са извършили обективно разследване на оплакванията от полицейско насилие. В крайна сметка държавата призна, че разследване не е проведено и се споразумя да плати обезщетение от 5500 евро на Стоилова.

Това обаче не доведе до прекратяване на наказателното дело срещу нея и Иван Цонев. То продължи близо 6 години. В края на 2018 г. Софийският районен съд ги оправда, като в мотивите на съдия Петя Топалова се казваше, че показанията на полицаите по делото „са дискредитирани до такава степен, че съдът не може да им се довери в която и да било тяхна част“.

Още преди началото на делото, двамата подсъдими разказаха своята версия, според която в нощта на 14 септември 2013 г. с приятели минавали след купон покрай районното управление и компанията им била шумна, но нищо повече. Цонев и Стоилова вървели прегърнати до паркираните коли на МВР и в един момент момчето било проснато на капака на един от автомобилите, а след това с ритници е свалено на земята. Стоилова започнала да вика „Какво правите? Оставете го“, а бившият вече полицай Георги Славков я хванал за ръката, ударил ѝ два шамара през лицето и всички били вкарани в районното, където последвала и инсценировката с униформата на другия полицай.

Съдът назначи техническа експертиза, която показа, че якето на полицая е от много здрав полиестер, а конците, с които е шито, били по-здрави понякога дори от плата. Експертът заяви убедено, че е много трудно да бъде скъсано, дори и умишлено. Според него това може да стане само с нож или ножица, защото мястото на срязването било гладко и нямало разнищване на конци. В заключението си вещото лице заяви, че се касае за умишлено разшиване, с което се улеснява разпорването на ръкава. Отделна експертиза на записите доказа, че след ареста на Стоилова, когато тя вече е с белезници, полицаят Стоянов е бил със здрава униформа, а часове по-късно се появява със скъсана.

Съдът отхвърли и показанията на полицаите Георги Славков, Кристиян Стоянов и Александър Георгиев, че са били в патрулен автомобил, когато са забелязали младежите и прие за нелогично в 5:00 ч. сутринта през есента да видят от 50 метра как Иван Цонев чупи чистачка на кола, а да не помнят кой от тримата е карал патрулната кола, от която са гледали. Опровергани бяха и показанията на свидетел, който твърдеше, че е видял как ритат колите, защото бил в съседно заведение, което обаче не съществувало 3 години преди инцидента.

Абсолютната давност по обвинението за скъсаното униформено облекло изтече още преди края на делото на първа инстанция, а то приключи окончателно, след като градският съд потвърди оправдателните присъди за хулиганство през 2019 г.

В жалбата си до СГС Стоилова пише, че заради инцидента от 2013 г. името ѝ е споменавано в два поредни годишни доклада на Държавния департамент на САЩ за състоянието на човешките права в България. Заради случая пък се простила с мечтата си да се завърне на работното си място в престижна компания в Германия, защото получила информация, че регионалното ръководство не би позволило името на фирмата да бъде замесено в скандал. Стоилова посочва, че не е могла да се дипломира с магистратура в Лондон, предвид наложената ѝ мярка за неотклонение – „подписка“, напуснала и работата си заради негативно отношение. Тя е поискала прокуратурата да бъде осъдена да ѝ плати 25 200 лева обезщетение за неимуществени вреди и 6800 лева за платени от нея хонорари на адвокати.

Показания по делото е дал неин съученик и приятел, който свидетелства, че след започналото разследване Стоилова станала по-затворена, нямала доверие в хората била видимо притеснена за бъдещето си. Делото се отразили и на отношенията ѝ с нейния приятел, като връзката им претърпяла криза, тъй като и двамата били притеснени. Съдът е изслушал и заключение на психиатрическа експертиза, според която психическото състояние на Стоилова се е влошило след образуването на наказателното дело срещу нея. В решението си съдия Десислава Янева припомня, че Александра Стоилова е била на 25 години, когато разследването е започнало, обвинението срещу нея първоначално е било изменено и в по-тежко – за хулиганство с изключителен цинизъм или дързост, за което наказанието е до 5 години затвор. Съдът отбелязва, че Стоилова не е осъждана и е преживяла тежко процеса и широкото медийно отразяване, но приема за недоказани твърденията, че делото е попречило на кариерата ѝ.

„Независимо от това съдът прие, че незаконното обвинение се е отразило негативно на плановете и мечтите ѝ за нейното бъдеще, тъй като за дълъг период от време е била принудена да насочи волята и усилията си към защита срещу незаконното обвинение“, пише съдът и определя, че 13 000 лева е справедливото обезщетение за моралните вреди от обвинението. Съдът присъжда и 6000 лева за доказани разходи за адвокатски хонорар, като приема останалите претендирани 800 лева за недоказани.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари