МВР: Не сме задържали журналиста Кенаров, бил е "поканен"

1
Това е тезата на силовото министерство пред Софийския районен съд по делото, в което журналистът оспорва като незаконно задържането си под стража за 24 часа
Това е тезата на силовото министерство пред Софийския районен съд по делото, в което журналистът оспорва като незаконно задържането си под стража за 24 часа Снимка: Дарик радио

Това е тезата на силовото министерство пред Софийския районен съд по делото, в което журналистът оспорва като незаконно задържането си под стража за 24 часа

Журналистът Димитър Кенаров не е бил задържан, нито пък арестуван, а "поканен" в МВР по време на протеста на 2 септември м.г. От кого точно е "поканен" не е сигурно, защото заповед за задържане не е издавана изобщо, но името му фигурира в списъка с посетители на столичното 5-то РУП.

Това е тезата на МВР пред Софийския районен съд по делото, в което журналистът оспорва като незаконно задържането си под стража за 24 часа, предаде "Дневник".

На днешното заседание се стигна до параграф 22, след като ответникът - юрисконсулт на МВР първо опита да обясни, че представлява ведомството (в голямата си част администрация) и служителите нямало правомощия да задържат, а след това посочи, че СДВР отговарят за охраната на протести и други масови прояви, а пък Кенаров е бил в 5-то районно управление - трето юридическо лице. Тъй като и на трите места -5-то РУП, СДВР и МВР отричат да са задържали Кенаров, но са установили, че той е пребивавал в сградата на районното във въпросната нощ, то остава неясно кой точно го е "поканил" и по каква причина.

Обясненията на юрисконсулта доведоха до това, че докато различните структури си прехвърлят отговорността по случая, МВР ще бъде ответник по делото.

Съдебният състав уважи искането на адвоката на Димитър Кенаров Стоян Мадин и за следващото съдебно заседание ще призове свидетели по делото, които са видели случилото се на площад "Независимост" в деня на протеста, последван от масови арести. Отделно от това ще бъдат изискани видеозаписи на задържането на Кенаров от очевидци, след като на днешното заседание се разбра, че от Столична община няма да представят записи от техни камери с обяснението, че "не разполагат с кадри от тази точка".

Въпреки възраженията на МВР и прокуратурата, съдът разпореди да бъде изискана и документацията по вътрешната проверка по случая със задържането на журналиста с отива, че "очевидно, след като има проверявани лица, то органите на полицията са установили някаква съпричастност към случая" и е нужно да се установят действията на полицейските служители. Процесът продължава на 19 май, когато ще бъдат разписани свидетелите по случая.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари