BILLA и PENNY стават български

1
Българи ще станат собственици на магазините, които сега носят марките на веригите BILLA и PENNY
Българи ще станат собственици на магазините, които сега носят марките на веригите BILLA и PENNY

Българи ще станат собственици на магазините, които сега носят марките на веригите BILLA и PENNY. Германската компания REWE, представена у нас с двете вериги, е пред продажба на обектите си у нас.

Има двама сериозни кандидат-купувачи и се очаква до 2 месеца сделката да е факт. Това заявява пред „Стандарт“ източник на висок пост в една от веригите. Според него, много скоро предстои отварянето на двете оферти, които са на наши компании. Директорът на „Билла България“ Николай Петров дори е получил предложение за висок пост в Русия, където отново ще управлява магазините на немския концерн.

Според запознати, германската компания майка е предприела стъпката за продажба на печелившия си бизнес у нас, след като през юли м.г. бе наложен запор на сметките на „Билла България“ от „Хидропоника“. Фирмата, която се смята за близка до бизнесмена Христо Ковачки, е имала вземания от българската „Билла“ за над 2 млн. лева. През декември запорът е вдигнат.

Сделката, която според прогнозите на пазара ще е за 360 млн. лева, е за 91 магазина на Билла и 49 – на „Пени“.

Тодор Тодоров от евентуалния консултант на продавача по сделката – Deloitte, заявява пред „Стандарт“, че не желае да коментира. Според Йордан Матеев oт Сдружение за модерна търговия, няма логика компания като BILLA, която работи изключително активно у нас, да се изтегля от пазара.

Не е чувал за подобна сделка и Ангел Ангелов, един от собствениците на компанията за пилешко месо „Градус“ и съсобственик на верига „Пикадили“. „Ако възникнат пазарни възможности за придобиване, ние сме в състояние да се възползваме от тях“, заяви Ален Капарос, изпълнителен директор REWE, цитиран от агенция Ройтерс, коментирайки добрите финансови резултати на групировката. Според анализатори германската компания има интерес да купи част от бизнеса на британската „Tesco“ в Източна Европа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари