Без кредит, ако имаш неплатени глоби от КАТ

1
Нотариусите ще проверяват електронно в НАП дали сме изрядни данъкоплатци
Нотариусите ще проверяват електронно в НАП дали сме изрядни данъкоплатци Снимка: МВР

Нотариусите ще проверяват електронно в НАП дали сме изрядни данъкоплатци

Хората няма да могат да вземат ипотечен кредит, ако имат неплатени глоби на КАТ или някакви други задължения към държавната хазна. Това предвиждат промени в данъчните закони, които са внесени в парламента от Министерски съвет, заедно с проекта на бюджет за 2023 г., пише Труд.

И в момента има изискване при продажба на имот или автомобил, както и при учредяване на ипотека или залог, продавачът или съответно ипотекарният длъжник или залогодателят да нямат подлежащи на принудително изпълнение задължения за данъци, мита и задължителни осигурителни вноски. Но продавачът или човекът, който прави ипотека, просто трябва да попълни декларация, че няма задължения към хазната. Практиката на НАП обаче показва, че има много случаи, в които хората лъжат и подписват такива декларации, въпреки че имат задължения към бюджета.

С предложените промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) се добавя и изискване продавачът на апартамента или колата, или съответно ипотекарният длъжник да нямат не само задължения за данъци и осигуровки, но и за неплатени глоби, включително и такива на КАТ. Освен това промените предвиждат нотариусите да проверяват онлайн дали продавачите на имоти и коли, както и взимащите ипотечен кредит, имат задължения към хазната. Това ще става като нотариусите ще правят електронна справка за човека в данъчното му досие в Националната агенция за приходи. И само, ако няма борчове към хазната, нотариусът ще изповядва сделката или съответно ще вписва ипотеката.

При продажба на имоти и автомобили ще остане съществуващата и в момента възможност, ако продавачът има задължения към хазната, те да бъдат приспаднати от цената на сделката и да бъдат преведени от купувача в бюджета.

Предложените промени в ДОПК предвиждат и санкции за нотариусите, ако не спазят новите си задължения и изповядат сделка или впишат ипотека без да проверят за наличие на дългове към хазната. В тези случаи нотариусите ще бъдат солидарно отговорни за задълженията към хазната на продавача на имота или колата, както и за борчовете на човека, взел ипотечен заем.

Във внесените в парламента промени в данъчните закони е отпаднала първоначалната идея на Министерство на финансите автомобилите да минават на технически преглед, само ако собственикът или ползвателят им няма неплатени глоби на КАТ.

Тази идея не е лансирана за първи път. Подобно предложение беше направено и през лятото на 2022 г., но тогава отпадна след изказаните съмнения от експерти доколко мярката ще бъде ефективна. След пускане на последните предложени от Министерство на финансите промени в данъчните закони за обществено обсъждане преди няколко дни отново имаше негативни становища по идеята колите да не бъдат допускани на технически преглед, ако собственикът има неплатени глоби.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    4
    Русенец
    Като вземат да плащат наглите мамалигари, усраинци и резаци тогава и аз ще плащам до тогава ще ви сера на главите прости фуражки!
  • 8
    3
    де.юре
    Създават се актове.и нормативна уредба опорочена в своята зародиш в следствие на което всичко пада в легитимен,безпристрастен и законен БЪЛГАРСКИ СЪД. ИДИОТИ И СКОДОУМЦИ
  • 7
    2
    Замислен
    Мине не мине време и отговорността в България става колективна и споделена поради факта че просто няма кой да я свърши заради калпаво държавно и общинско управление подплатено със шуробаджанащина и лошо законодателство.Контрол на закона е нужен и ефективен.
  • 9
    1
    Замислен
    Очевидно е че никой не се интересува от основни конституционни права на гражданите.Видно е е че се вменяват задължения на граждани представители на.юридическо.лице с което физическото лице е в трудови правоотношения.Банките и кредитите нямат нищо общо с репресивните мерки на държавата и жалките и опити да има 100% събираемост на глобите.Държавата да си оправи пътният контрол с качествени,количествено и добре оборудвани служители.Остана да възобновят ОФ организацията и ДОТ.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари