Ще има ли шоково вдигане на лихвите по ипотечните кредити у нас?

0
Може да видим първоначално повишаване на лихвите, но само по новоотпуснатите кредити, заяви Николай Ваньов, управляващ директор на МК Brokers
Може да видим първоначално повишаване на лихвите, но само по новоотпуснатите кредити, заяви Николай Ваньов, управляващ директор на МК Brokers Снимка: Фейсбук

Може да видим първоначално повишаване на лихвите, но само по новоотпуснатите кредити, заяви Николай Ваньов, управляващ директор на МК Brokers

'Видяхме затягане на корпоративното кредитиране, то се вижда още от миналата година и продължава и сега. При имотното кредитиране банките са склонни да пипат изключително прецизно. Шоково вдигане по съществуващи и нови кредити едва ли ще видим. Някои банки, които предлагат много атрактивни лихви по кредитите, имат немалък резерв от една до три години, може и повече – да оставят тези кредити да работят на загуба за тях само и само да няма сътресение на пазара. Тоест може да видим първоначално повишаване на лихвите, но само по новоотпуснатите кредити – да се забави новото отпускане на кредити. На съществуващи кредити трудно ще има повишаване на лихвите." Това заяви Николай Ваньов, управляващ директор на МК Brokers, в предаването „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Гостът коментира темата в контекста на решението на Българска народна банка, което беше обявено на нейния уебсайт, да увеличи основния лихвен процент от 1 май до 2,77%.

Ваньов коментира и изискванията на БНБ за повишаване на минималните задължителни резерви на банките. Според него банката използва единственият си лост да изтегли ликвидност от пазара на фона на високата инфлация в страната. „Опитът тук по-скоро е фасаден. Ако прекалиш с изтеглянето на ликвидност, може да се предизвика пазарен шок. БНБ пипа съвсем тънко там, но рискът е асиметричен“, посочи Ваньов.

„Големите банки в България са защитени от този риск, те са свръхликвидни... Проблемът са малките банки – извън топ пет, топ седем, които са по-малко ликвидни. Ако има проблем, той е вероятно да бъде там... Надали ще видим фалит на банки или някакъв шок след това повишаване на МЗР. Кадифена е ръкавицата на БНБ и по-скоро очакваме забавящата се инфлация да я видим и при нас“.

Друга тема от деня, на която Ваньов се спря, е предложението на кабинет на коалицията „Продължаваме Промяната“-„Демократична България“.

„В момента има шанс за редовно правителство на 50%. Това е в пъти повече спрямо предишните два парламента, дори взети заедно“.

Гостът коментира и придобиването на First Republic Bank в САЩ от JPMorgan. По негови думи това е много добре планиран ход още от момента, в който се случиха първите разклащания с банката.

„Сделката никак не е зле за JPMorgan. Те имат потенциала да реформират портфейла от ипотечни кредити и взимат една нелошо капитализирана банка“.

Според Ваньов няма паника на пазарите. „Няма кой знае каква корекция на имотния пазар, дори в САЩ, въпреки лихвите. Има плато на цените, търсенето пада, но няма нищо страшно. Регулаторната екосистема в САЩ знае много добре какво прави“, заяви той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари