Бетономорието отвръща на удара

4
Като не идвате при нас, ще ви блокираме изхода към Гърция
Като не идвате при нас, ще ви блокираме изхода към Гърция Снимка: bTV

Бетономорието отвръща на удара. Като не идвате при нас, ще ви блокираме изхода към Гърция.

Това лято е присъда на българския турист към бетономорците - всичките тези мутри, които инвестираха от сивата икономика в хотели. Които купиха политиците, за да им гласуват законите в парламента, и плениха общинските съвети по морето, за да разрешават застрояване без никаква идея за утрешния ден. Да, българинът не обича да протестира, но не може да го накарате насила да отиде на българското Черноморие, нито да плати по 40 лева за шезлонг на мутри на плажа или да пие фалшив алкохол в заведение на мутри, или да го дрогират през питиета с амфетамини, за да го окрадат.

ОК, господа управляващи - успяхте. Ето имате цялата власт - прокуратура, правителство, парламент. Всичко.

Имате ваш министър на туризма - който изпълнява 24/7 вашите желания, нищо че се e превърнала във виц. Парламентът гласува да няма възможност хората да избягат от пипалата на вашите бизнесмени, собственици на хотели, ресторанти, заведения, спортни съоръжения, плажове. Забранихте бягството на свободния човек, на желаещия да остане извън клопката, като си разположи хавлии или чадър, по дюните. Както винаги го е правел досега. Не, всички в капана, да плащат.

Изобщо имате тотален успех. Контролирате всичко.

И все пак няма туристи. Приходите падат.

Достатъчна е само появата на мутропредставителите на ресторантьори,

които се възмущават по сутрешни и вечерни блокове, за да убиете и последната капка симпатия.

Хора като мен, ние сме последните мохикани, които най-вече заради носталгията, спомените и рутината ходехме на Черноморието. Ако щете, и заради криворазбран патриотизъм.

Дотук. Радвайте се на тоталната си власт. Ходете си един друг на гости. Доган да си ходи на сараите, Пеевски тоже на своите мутробарокови хотели. Маджовци, маргини, паши, очи, вълци, всякаква флора и фауна.

Както финансирахте с тъмни средства цялата строителна вакханалия по морето, така и продължете да си ходите един друг на гости, по хотели и ресторанти, за да си правите обороти, които след това да не декларирате. Никой няма да ви пипне с пръст - нали са ваши прокурорите, МВР, ДАНС, ГДПОБ, данъчните, общините, правителството, съдебната власт - всичко.

Не виждам обаче как ще напълните плажовете, как ще вдъхнете живот на бетона и на пясъка.

Не съм сигурен, че вече дори да давате плажовете безплатно, ще се навие някой да отиде. Доверието, доверието! Лесно се губи, трудно печели.

Защото вече не става въпрос за пари, а за отвращение и омерзение от мутри и беззаконие, от безвкусица и безпътица, от чалга и арогантност.

Дори не забелязвате - Джулай морнинг се премести навътре в страната. Да не безпокоим кметицата на Каварна.
Протести няма. Хората просто гласуват с краката си. Радвайте се на пълната си победа, драги мутроюнаци и мутровластници.

Както се пееше в песента - където оставя шапката си, ще бъде моят дом. Свободата, Санчо!

Автор: Илиян Василев - член на УС на Центъра за балкански и черноморски изследвания и бивш посланик в Русия. Мнението му е от профила му във "Фейсбук".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари