Почиващите в Гърция българи ще гласуват по-лесно, отколкото по нашето Черноморие

0
Причината са декларациите, които трябва да подадем, за да гласуваме на адрес, различен от постоянния ни
Причината са декларациите, които трябва да подадем, за да гласуваме на адрес, различен от постоянния ни Видео: NOVA

Причината са декларациите, които трябва да подадем, за да гласуваме

Вотът в разгара на лятото може да създаде сериозни проблеми за част от избирателите. Както и да се окаже, че гласуването от плажовете на Гърция ще е по-лесно, отколкото от българските курорти, предава NOVA

Причината са декларациите, които трябва да подадем, за да гласуваме на адрес, различен от постоянния ни. За секциите извън граница заявлението се подава на място, в момента на гласуване. В рамките на страната обаче е необходимо да заявим това желание 2 седмици по-рано, като за целта трябва да си сменим и настоящия адрес.  Така, ако планираме да сме на море на 11 юли, може и да останем без  право на глас

Председателя на новата ЦИК Камелия Нейкова потвърди, че хората, които са почивка на 11 юли у нас,  трудно ще гласуват. Освен ако не са жители на курортния град по постоянен или настоящ адрес, заявен поне 2 седмици по-рано.

Почивката не е основание да се гласува от друго населено място. Законодателят към този момент не е решил да има някакъв вид мобилност по отношение на това кой, къде и кога може да гласува“, обясни тя.

Така, вариантите пред хората да гласуват остават свързани само с адресите, на който са регистрирани. В същото време туристическият бранш очаква първата голяма вълна от почиващи на морето именно около 11 юли.

„Тогава ние ще видим около 280 хиляди автомобила на магистрала „Тракия“, примерно“ , смята Румен Драганов.

Все още обаче ще има и много уикенд туристи. Част от които биха опитали да се приберат в неделя вечер, преди да затворят секциите.

„Очакваме пътуванията да бъдат уикендови и, ако са такива, нищо не пречи на тези, които са на морето, да могат да гласуват в самия изборен ден”, добави още Драганов.

За разлика от летуващите у нас, сънародниците ни на почивка в чужбина ще могат без проблем да гласуват там, където се намират. Ще са им нужни лична карта и заявление, което могат да подадат в деня на вота.

 „Възможностите там, макар и малко странно, са по-големи, защото можем да отидем и без първоначална регистрация да гласуваме във всяка една секция, която е открита“, обясни Даниел Стефанов.

За сравнение българите у нас, които искат да гласуват на морето, трябва да се регистрират там по настоящ адрес поне две седмици преди вота.

„Ново, по отношение на заявленията за настоящ адрес, е, че те вече могат да бъдат подавани през интернет страницата на главна дирекция „ГРАО“, като не се изисква електронен подпис“, обясни Нейкова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

В живота има много безсмислени неща. Например, реклама на ракия.

Харесай Дунавмост във Фейсбук