Бензиностанциите в Русе още не са наясно как ще калкулират отстъпката за горивата

0
Всички чакат инструкции от централите си за начина на работа
Всички чакат инструкции от централите си за начина на работа Снимка: Бряг

Клиентите ще получат отстъпка от 25 стотинки, ако зареждат бензин А95, газьол втечнен нефтен газ и природен газ.

Вчера в Държавния вестник бяха публикувани промените в Закона за държавния бюджет, с които се предоставя компенсация за нарастването на цената на моторните горива. Клиентите ще получат отстъпка от 25 стотинки, ако зареждат бензин А95, газьол втечнен нефтен газ и природен газ. Бензиностанциите по свое желание решават дали да работят с държавната отстъпка или не. Към момента големите вериги са заявили готовност да работят по новите правила.

Собственици на малки бензиностанции, за разлика от веригите, все още не са наясно дали и как ще предоставят отстъпката, научихме от вестник БРЯГ

Нямали инструкции от НАП как ще получават парите от държавата, които ще дават под формата на бонус за всеки литър гориво. В една от известните с ниските си цени бензиностанции в Русе ще се опитат да внедрят системата. Казват обаче, че тепърва ще се доработва софтуер и ще се уточняват инструкциите за работа. А клиентите им реагират различно. Според някои точно на тази бензиностанция цените винаги са били по-ниски и ще продължат да зареждат оттам и без отстъпката от 25 стотинки за литър. Други пък твърдят, че ниските цени в този обект вече щели да са по-високи от тези във веригите и вероятно ще се пренасочат натам. Трети пък заявяват, че бензиностанцията в квартала им е удобна и ще продължат да се възползат от услугите й. Собственикът на малката бензиностанция обаче смята, че ще има отлив на клиенти и предвижда, че много от колегите му в дребния бизнес с горива ще затворят.

Проверка в три бензиностанции от веригите в Русе – „Лукойл“, OMV и „Шел“.

Общото между трите места бе, че никой от управителите и персоналът не знае какво следва и как точно ще работят с клиентите. Всички чакат инструкции от централите си за начина на работа и най-вече откога (въпреки обнародването в Държавен вестник), ще започнат да обслужват собствениците на автомобили по новите правила. От OMV дори не са сигурни, че тяхната верига ще обслужва с отстъпките за горива.

Другите две вериги - „Лукойл“ и „Шел“, вече са поставили на видно място на касите си съобщение до посетителите на бензиностанциите си, че „ще работят с обявената отстъпка веднага след официалното обявяване на мярката и подробностите, свързани с нея“. Бензиностанциите уверяват, че имат техническа готовност за новата мярка, но де факто все още нямат съответния софтуер, поясниха за репортера ни от веригите.

Кой има право да ползва компенсацията?

Според закона, компенсацията ще се предоставя чрез намаляване на дължимата от физическото лице сума за плащане на крайния разпространител в размер на 0,25 лв. на литър/килограм гориво при пряко зареждане в горивен резервоар на моторни превозни средства от категория M1 - моторните превозни средства за превоз на пътници, в които броят на местата за сядане, без мястото на водача, е не повече от 8, както и на двуколесни и триколесни мотопеди и мотоциклети от категория L, регистрирани по Закона за движението по пътищата, собственост на физическо лице или с ползвател физическо лице, когато моторното превозно средство се ползва от лице, различно от собственика, вписано като ползвател в свидетелството за регистрация на моторното превозно средство.

Тези обстоятелства се удостоверяват при зареждането пред крайния разпространител чрез представяне на свидетелството за регистрация на зарежданото с гориво моторно превозно средство. Компенсацията се предоставя при плащане в брой, с банкова дебитна или кредитна карта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари