Белин Моллов: Чакаме австрийците да върнат темата за Дунавския регион

0
Парите сами по себе се нищо не значат
Парите сами по себе се нищо не значат Видео: bloombergtv

През 2011 Дунавската стратегия беше приета по време на унгарско председателство, а сега очакваме след нас австрийците отново да върнат темата за Дунавския регион.

Това каза Белин Моллов, бивш заместник-министър на регионалното развитие, в предаването „В развитие“ по bloombergtv.

„В нашия Дунавски регион, Долен Дунав, има нещо много специфично и забележително, защото освен всичко друго, ние имаме и една от най-големите европейски трансгранични програми – България-Румъния. Тази програма работи още от предприсъединителния период. Това са от българска страна 8 области и 7 окръга от румънска. Програмата обхваща една територия колкото Словакия и население почти колкото на Словакия“.

Той посочи, че са били реализирани проекти по тази програма в най-различни области.

„Наистина някои от тях бяха много малки. Но пък те имат значение, защото в последните два планови периода може да се каже, че се изградиха отношения между съседите, между общините. Ние направихме и устройствена схема на цялата територия, което е много важно. В нашата страна като че ли преди всичко се говори за парите, а малко се говори за устройство. Парите сами по себе се нищо не значат, ако чрез устройството на територията и социалната политика не се решават конкретните проблеми“.

По думите му още с Дунавската стратегия е имало фиксирани около 200 проекта.

„След това се множат. Имаме в националните документи страшно много идеи, които седят някак си затворени в планирането. Непрекъснато се появява нещо ново, което не е записано в плана, става някакъв приоритет временно, след това не се отчита дали това, което е направено, е с възвръщаемост, с устойчиви резултати. Много ми се иска чрез планирането да се фокусираме наистина върху важните неща“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари