Беларуският президент нареди възобновяване на контактите с Полша

0
Необходимо е да се говори с поляците. Наредих на премиера да се свърже с тях, каза Александър Лукашенко
Необходимо е да се говори с поляците. Наредих на премиера да се свърже с тях, каза Александър Лукашенко Снимка: РИА Новости / архив

Необходимо е да се говори с поляците. Наредих на премиера да се свърже с тях, каза Александър Лукашенко

Беларуският президент Александър Лукашенко обяви днес, че е наредил на правителството си да възобнови контактите с Полша в разгара на напрежение по границата между двете страни, предаде Франс прес.

"Необходимо е да се говори с поляците. Наредих на премиера да се свърже с тях", каза беларуският лидер, цитиран от държавната телеграфна агенция БелТА и БТА.

Напрежението между Минск и Варшава в момента е високо на фона на разделение около конфликта в Украйна, като Полша помага на Киев финансово и военно, докато Беларус е съюзник на Москва.

Полша, която е държава членка на НАТО, съобщи вчера, че планира да разположи за определен срок около 10 000 войници, "за възпиране" и за защита на източната си граница с Беларус.

По думите на Лукашенко полското правителство се стреми към "ескалация, за да влоши ситуацията и да покаже, че правилно е въоръжило и превъоръжило страната", в навечерието на (парламентарните) избори на 15 октомври в Полша.

Беларуският лидер смята, че е „малко вероятно" да види в рамките на следващите два месеца „значителни промени" в позицията на Варшава, което би било "изгодно и за тях, и за нас".

Те изискват твърде много от нас ..., но ние не можем да приемем това, защото би било против нашите интереси“, каза Лукашенко.

Въпреки че каза също, че е "отворен за сътрудничество", беларуският лидер директно обвини "американците, че са заложили на Полша", за да нагнетят напрежението в региона, в разгара на войната на Русия в Украйна.

Наскоро Полша предупреди за заплахата от провокации от страна на Беларус и потенциалната опасност от пристигането в съседната държава на руската наемническа групировка „Вагнер".

Освен това Варшава обвинява Минск и Москва, че организират нов поток от мигранти към Европейския съюз, за ​​да дестабилизират района.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Ми
    тя войната при нас не е спирала. Нито по пътищата, нито по улиците и продължава и по домовете. Така , че ние сме във война отдавна със самите себе си.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари