Лукашенко каза на ЕС да си прибере мигрантите

0
Ръководителят на опозицията Светлана Тихановска призова евроминистрите да се въздържат от всякакви контакти с президента на Беларус
Ръководителят на опозицията Светлана Тихановска призова евроминистрите да се въздържат от всякакви контакти с президента на Беларус Снимка: ЕПА / БГНЕС

Ръководителят на опозицията Светлана Тихановска призова евроминистрите да се въздържат от всякакви контакти с президента на Беларус

Беларуският лидер Александър Лукашенко заяви в понеделник, че Европейският съюз отказва да обсъжда съдбата на 2000 мигранти, които искат да отидат в Европа и са блокирани в Беларус на границата с Полша, предаде The Moscow Times, цитиран от вестник Сега.

ЕС обвинява Беларус, че разрешава на мигранти – предимно от Близкия изток – да пътуват безпроблемно до Минск и след това ги отвежда в райони по границите на страните-членки на ЕС Полша и Литва с обещания за безпроблемно преминаване. Беларус отрича твърдението и критикува ЕС, че не приема мигрантите. ''Чакам ЕС да отговори на въпроса какво ще прави с 2000 бежанци, които в момента са на границата'', каза Лукашенко в понеделник, добавяйки, че очаква Европа да пусне мигрантите. "Германският канцлер Ангела Меркел ми обеща, че ще разгледат този проблем на ниво Европейски съюз. Но те не го правят", каза той, цитиран от държавната информационна агенция Белта. Лукашенко каза, че европейските служители са отказали всякакъв контакт по темата въпреки обажданията на министъра на външните работи на Беларус. ''Трябва да изискаме германците да ги приемат“, каза Лукашенко. Говорителят на германското правителство Щефен Зайберт заяви, че миналата седмица Берлин е дал ясно да се разбере, че това не е приемливо. ''Идеята, че може да има хуманитарен коридор в Германия за 2000 мигранти не е приемливо решение за Германия или ЕС“, каза той.

Миналата седмица Беларус започна разчистване на импровизиран граничен лагер, изпращайки 2000 мигранти в логистичен център.

Ръководителят на беларуската опозиция Светлана Тихановска призова министрите от ЕС "да се въздържат от всякакви контакти" с Александър Лукашенко и определи разговорите на германския канцлер Ангела Меркел с беларуския управник като "много странни", предава БГНЕС. Миналата седмица Лукашенко и Меркел разговаряха два пъти по телефона, като обсъдиха мигрантската криза на границата между Полша и Беларус, и се договориха да поддържат контакти. "Разбирам защо това беше направено - за да се деескалира ситуацията по границите, но като беларуски гражданин, от страна на беларуския народ, това изглеждаше много странно", каза Тихановска пред репортери по време на конференция във Виена.

Тя заяви, че всички политически затворници трябва да бъдат освободени, а насилието да бъде прекратено, преди да може да се осъществи "истински диалог". "Днес помолих министрите да се въздържат от всякакви контакти с режима, докато тези условия не бъдат изпълнени. Това само ще засили усещането за безнаказаност", каза тя. Тихановска определи санкциите и помощта за гражданското общество като единствения път напред.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Само в България, освен приятел, познат, роднина, съществува и категорията за близост: "Били сме на една маса"

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари