Беларус може да подготви площадките за комплекси "Топол"

3
"Топол" е наземна стратегическа ракетна система
"Топол" е наземна стратегическа ракетна система

"Топол" е наземна стратегическа ракетна система

Министерството на отбраната на Беларус съобщи за възможността да подготви площадка за комплексите "Топол". Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на отбраната на републиката, цитирано от ТАСС и Агенция Фокус.

Беларус поддържа в изправно състояние инфраструктурата на съоръженията, където преди това са били разположени мобилните комплекси "Топол“, при необходимост те ще бъдат своевременно подготвени за използване.

"Персоналът извършва работа по благоустрояване на територията след зимния период, както и други мерки, насочени към поддържане на инфраструктурата в добро състояние", се посочва от ведомството. "При необходимост те могат своевременно да бъдат подготвени за използване".

На тези обекти, уточниха от ведомството, преди са били базирани подразделения на стратегическите ракетни войски. "Задачата е да се осигури преди всичко безопасността и поддържането в готовност за използване на инфраструктурата, останала като наследство от разположените тук стратегически войски", се допълва в съобщението.

По-рано президентът на Беларус Александър Лукашенко, говорейки за ядрените оръжия, подчерта , че почти всички обекти, на които е дежурил "Топол", са напълно запазени.

"Топол" е наземна стратегическа ракетна система, в която самоходните пускови установки с ракети могат да се движат по пътища с ниско ниво или извън пътя, а използването ѝ се извършва от специално подготвени стартови позиции. Тя може да носи бойна глава с 550 kT заряд, като може да се модифицира, за да носи до 12 бойни глави, от които някои лъжливи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари