БДЖ са все по-опасни за нашето здраве!

0
Не само защото подвижният състав е стар и може по всяко време да се самозапали, не само защото много от трасетата са криви и във всеки момент композицията може да дерайлира. Защото няма кой да ви защити от агресията на всеки, който по някаква причина е решил  да я отприщи - към кондукторите, към пътниците, към майки с деца
Не само защото подвижният състав е стар и може по всяко време да се самозапали, не само защото много от трасетата са криви и във всеки момент композицията може да дерайлира. Защото няма кой да ви защити от агресията на всеки, който по някаква причина е решил да я отприщи - към кондукторите, към пътниците, към майки с деца

БДЖ са опасни. Не само защото подвижният състав е стар и може по всяко време да се самозапали, не само защото много от трасетата са криви и във всеки момент композицията може да дерайлира. Защото няма кой да ви защити от агресията на всеки, който по някаква причина е решил  да я отприщи - към кондукторите, към пътниците, към майки с деца. Може да се случи всичко, и ако не сте във влак, оценен от БДЖ като "рисков", може да се надявате само на Началника (да не се бърка с началник влака).

Това безсилие на БДЖ да се справи адекватно с кризисни ситуации се видя ясно от разпространения публично запис, от който се вижда, че граждани от ромски произход агресират срещу кондуктора, позволил си да им поиска пари за билет, срещу жена с дете, позволила си да защити кондуктора, а в последствие срещу друг пътник, позволил си да защити вербално жената.

И само тези, които не са пътували с българските железници или го правят охранявани от НСО, с предварително подготвени и обезопасени влакове и предаващи на лайв своето изживяване, само те могат да кажат, че това е изолиран случай. Случаи, в които някой не желае да си плаща за пътуването и заплашва служителите на железниците със саморазправа вероятно са всекидневие, пише Вероника Тонева в Economic.

С половин уста директорът на секция „Пътнически превози“–Пловдив Ангел Даскалов призна, че „такива неща се случват“. Случват се, а очевидно те остават и ненаказани. Липсва представител на реда, който да бъде уведомен за опасната ситуация, не се използва частна охранителна фирма, чиито служители да са обучени за справяне с такива ситуация. Вероятно не са и уведомени органите на реда, които например да чакат влака на следващата гара и да арестуват нарушителите (каквото го чака всеки по-агресивен пътник на самолет).

Нищо такова, агресивните пътници вероятно са си слезли на спирката, а една от най-големите гордости, която бе отчетена с усмивка от Даскалов е, че те в крайна сметка са били таксувани, което според него е признак, че служителите са си свършили перфектно работата. А че една жена дълго не е знаела, дали ще може да защити себе си и детето си - това минава и заминава. Както впрочем съществува и БДЖ - ден да мине, друг да дойде.

Всъщност полицаи имало в някои влакове, обясни ни отново с гордост Даскалов и бе потвърдено от БДЖ. Но само в рисковите. Само можем да си представяме какво се случва в тези рискови влакове, щом в нерисковите пътниците и служителите са с опасност за живота.

От БДЖ коментираха, че са внесли и предложение за законодателни промени, при което за действия, застрашаващи живота и здравето на служителите или пътниците във влака, нарушителят се наказва с глоба от 1000 до 5000 лв., а при нарушаване на обществения ред, използване на заканителни реплики, нанасяне на обида и опит за физическа саморазправа от 100 до 400 лв.

Посегателството срещу личността и сега е криминализирано. Но каква полза, ако органите на реда не са уведомени веднага и не чакат нарушителите на вратата на влака? Каква полза от това, че ще бъдат глобени с малко повече, отколкото сега е разписано, щом няма кой да те защити в този тип обществен транспорт? Или за БДЖ „битият бит“ е банална фраза?

Въпросите за безопасността на пътниците в БДЖ трябва да вълнува горещо и транспортния министър Росен Желязков, и премиера Бойко Борисов. Първият дойде на поста с големи амбиции за развитието на железниците. Иска да популяризира този тип транспорт, който след 2003 г. общо взето се маргинализира и ако вярваме на експертите в бранша – той се използва само от пенсионери, студенти и роми.

Транспортният министър все още не е коментирал ситуацията, може би не са му важни подобни теми. Но надали ще успее да популяризира железопътния транспорт и да привлече хора с по-високи доходи и платежоспособност, ако не може да ги убеди, че животът и здравето им са защитени във влака.

Интересно е, че Желязков защитаваше с голяма жар автомобилните превозвачи от пакет „Мобилност-1“, а към БДЖ се усеща пасивност. Но, приоритети…

Премиерът също отказва да коментира темата. А днес с голям интерес, по детски му, се возеше на влака и дори искаше да го покара. Даваше съвети за скоростта по завоите, забеляза, че по новата жп отсечка София-Елин Пелин вече няма „тутуф – тутуф“ и му се стори, че липсата на „тутуф-тутуф“ е това, което ще върне пътниците във влаковете.

Но нека и на премиера дам един съвет, само без „тутуф – тутуф“ няма да стане. Една от основните задачи на държавата е да пази живота и здравето на хората, така че погрижете се за това в качеството Ви на дългогодишен ръководител на тази държава.

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари