Басарбовският скален манастир изумява в ново видео от серията “Дунав Ултра”

9
100 колоездача тръгват в най-масовото по рода си предизвикателство-приключение по поречието на Дунав у нас
100 колоездача тръгват в най-масовото по рода си предизвикателство-приключение по поречието на Дунав у нас Видео: Дунав Ултра

Скалният манастир “Димитър Басарбовски”, намиращ се в близост до русенското село Басарбово, е новият обект, представен в поредица от кратки видеа, посветени на тазгодишното колоездачно приключение “Дунав Ултра”.

Видеото е с продължителност три минути, но те са достатъчни да предизвикат интереса на всеки любител на пътешествията по света.

Басарбовският манастир е четвърто по ред видео от серия, представяща едни от най-интересните забележителности по поречието на река Дунав у нас. 

Кадри от кастелът Думум в Белене, археологическия комплекс Дуросторум/Дръстър в Силистра, замъкът Баба Вида във Видин, централният площад “Свобода” в Русе, мемориал Христо Ботев и корабът Радецки в Козлодуй, църквата св. Троица в гр.Свищов са сред другите интересни обекти, включени до момента.

Актуалното видео е част от предварителната кампания на шестото поред издание на “Дунав Ултра” - колоездачно предизвикателство - тип приключение, което вече регистрира рекорден интерес в страната и чужбина. 

На 6-ти септември 100 колоездача - любители и аматьори, ще се съберат в гр.Видин, за да преминат през близо 90 населени места по поречието на Дунав и Добруджа в България, в общо 680-километрова дистанция по едноименния веломаршрут.

Крайната цел на ентусиастите ще бъде да достигнат Черно море в района на с.Дуранкулак, най-североизточното населено място на страната, където е и крайната точка на маршрута “Дунав Ултра”.

Всички участници ще преминат през Басарбовския манастир, който е една от 10-те забележителности, специално избрани за “контролна точка”, през които ще трябва да преминат колоездачите.

Очаква се събитието да бъде най-масовата по рода си международна проява на Балканите, всички обявени места са предварително резервирани 8 месеца преди началото.

ЛИНК КЪМ СТРАНИЦАТА НА СЪБИТИЕТО: https://dunavultra.com/dunav_ultra_2019_via_pontica_event_page_bg/

За Басарбовски скален манастир

Басарбовският скален манастир е единственият по рода си действащ манастир в България. Светата обител буквално е вкопана в скалите на каньона на река Русенски Лом. Манастирът носи името на Димитър Басарбовски - реално съществуваща личност, за която споменава Паисий Хилендарски в “История славянобългарска”.

Знае се, че Димитър Басарбовски обитавал местността в изключителна скромност и смирение. Преданието пренася през годините разказите, че той сам избрал времето и мястото, където да завърши земния си път - това се случило на брега на близката река Лом. Годината е 1685.

Години по-късно се разнесла славата, че мощите на мирянина имат чудотворна сила, те били пренесени в село Басарбово. Годините минавали, преданията се увеличавали, а за изключителната сила на мощите се разчуло чак в Русия.

През 1774 г., по време на една от руско-турските войни, руският генерал Петър Салтиков наредил мощите на “преподобни Димитрий” да бъдат отнесени в Русия.

По пътя, тленните останки се озовали в Букурещ, където върлувала чума. В дните, когато мощите пристигнали, бедствието спряло, а мнозина били убедени, че това е свързано с тяхната  свръхсила. 

Румънците се договарят мощите на Св. Димитър да останат в Букурещ като обезщетение срещу загубите на румънския народ във войната. 

Оттогава светите мощи почиват в Букурещ в църквата "Три светители", а Св. Димитър Басарбовски е изключително почитан в Румъния като Спасителят на Букурещ

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари