БЪРЗ КРЕДИТ: Вземаме 3000 лева за бала, връщаме 9000!

2
3000 лева разходи за абитуриентския бал на детето или внука могат да набъбнат до 9000 лева
3000 лева разходи за абитуриентския бал на детето или внука могат да набъбнат до 9000 лева Снимка: БГНЕС / Архив

45-годишен с рекорд - теглил 56 заема

3000 лева разходи за абитуриентския бал на детето или внука могат да набъбнат до 9000 лева, ако вземем бърз кредит и го изплащаме 3 години.

Тихомир Тошев ежедневно консултира хора, взели бързи заеми при високи лихви, които заради затруднения с връщането на парите искат да ги покрият с банков кредит при значително по-малко оскъпяване.

Той споделя, че е виждал погасителни планове, при които клиенти на фирмите за небанково кредитиране са взели 3000 лева за 3 г., а накрая се оказва, че трябва да връщат 9 бона. "За сравнение, при кредит от банка оскъпяването ще е само с 450 лева", посочи Тошев, цитиран от Telegraph.bg

За бързите кредити има въведен със закон таван на годишния процент на разходите, но той често се заобикаля с различни измислени такси като такса за липса на поръчител, такса за правна обработка на документите и т.н., обясни кредитният консултант.

Положението с този вид заеми става все по-тежко през последната година, постоянно имаме хора с 4-6 кредита, които търсят банково финансиране, за да ги погасят, каза още той.

Имало хора и с по 10-12 бързи кредита, а най-фрапиращият случай е на 45-годишен мъж от средноголям град, който имал цели 56 заема. Човекът работел в производството и вземал нелоша заплата от 2200 лева, но му потрябвали пари и решил за по-лесно да тегли бърз заем. Започнал с един кредит за 600-700 лева, после взел втори, трети и т.н., докато не се оказал с дълг от 46 000 лева.

По някои от кредитите имал просрочия, а и взетата сума била много голяма, поради което банката му отказала заем, за да може да си изчисти всички борчове.

"Не съветвам хората да вземат бързи кредити, а да се обърнат към банките за пари, защото лихвите при тях са много по-ниски", обясни още Тошев.

Въпреки че повечето хора заделят пари настрана с години, за да посрещнат разходите по абитуриентския бал на детето си, много често те прибягват и до бързи заеми, за да си допълнят сумата. Най-често се взимат до 1000 лева, когато харчовете се окажат по-големи от очакваното, споделят от фирма за небанково кредитиране.

Според Тихомир Тошев сред клиентите на бързите кредити има много хора с доста прилични заплати, от порядъка на 1200-1600 лева чисто. Те обаче стигали до този начин на финансиране не защото банката би им отказала кредит, а защото бързите заеми се взимат по-лесно, а парите се получават до часове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Така е ...
    Докато не се забранят фирмите за бързи кредити, така ще се ограбват гражданите. Искаш кредит - отиваш в банка с поръчители вземаш кредит. След това да не можеш да вземеш кредит от друга банка, докато не бъде изплатен този.
  • -1
    1
    МеСни Избори
    Гласуваш за гражданин, получаваш селянин с мисленето на НЕРЕЗ. Справка - последните меСни изборе, Иксперката по ЕКО въпросите на общаната, Икспертката после в РИЙОСВФ, и накрая абе ръгай кото се е паднало докът си на влаастъ.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари