Българският износ за Германия се сви с близо 10%

0
Това е резултат от трудната ситуация за германската икономика, която изпадна в рецесия
Това е резултат от трудната ситуация за германската икономика, която изпадна в рецесия

Това е резултат от трудната ситуация за германската икономика, която изпадна в рецесия

Стойностният обем на износа за Германия – най-големият търговски партньор на България, през изминалата година се е свил с 9.5%. Това е резултат от трудната ситуация за германската икономика, която изпадна в рецесия. Поръчките към концерните там и съответно - към техните подизпълнители в Европа, спаднаха.

С около 16% се свива износът към следващия по големина партньор на България - Румъния, а с 11% - към Италия. Общо стойностният обем към тези три най-важни за България европейски икономики се свива през изминалата година с 3.5 млрд. лв. Съществено е намалението и към Гърция, която също е ключов партньор на България - с 1.3 млрд. лв. Заедно с Франция, тези страни формират 2/3 от българския износ за държавите от Блока.

Както НСИ съобщи миналия месец, общо българският експорт през 2023 г. е намалял с около 7%. Освен по-малкото поръчки към българските експортно-ориентирани предприятия, вина за спада носи и отчетената от НСИ дефлация при някои категории стоки за износ, като зърно, метали, нефт и нефтопродукти, газ, химични продукти и др.

България успя да увеличи стойностно износа си към само няколко икономики в Европа, като най-голямо отражение има това към Белгия, Чехия и Словакия. Всъщност Белгия вече е шестият по големина партньор на България в ЕС, изпреварвайки Испания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    11g24g nlo
    Zzzzz
  • 5
    1
    фена на Путин
    Швабската икономика взе да дава назад и да го духа ! Локомотива изпуска пара и губи налягане. А нашият брутален слугинаж ни навира еврото. Ще ни е**т мамата тотално този път.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари