Българският език стана официален в Илинойс

1
Доц. Ана Кочева: И в други щати езикът ни ще придобие такъв статут
Доц. Ана Кочева: И в други щати езикът ни ще придобие такъв статут Снимка: Монитор

Българският език вече е официален в щата Илинойс, област Кук. 

Там данъчната администрация дори дава разяснения на гражданите и на родния ни език. „Явно сънародниците ни са добри данъкоплатци. Доколкото разбрах, и в други щати езикът ни ще придобие такъв статут, но още не мога да дам конкретна информация“, коментира доц. Ана Кочева от Института за български език при БАН, която е член и на Обществения съвет за българите в чужбина към вицепрезидента Илияна Йотова, предаде Монитор.

Доц. Кочева поясни, че след 1989 година броят на преселниците ни в САЩ е нараснал на половин милион, като само в Чикаго общността ни вече наброява 250 000 души. Роля за поддържане на езика ни в чужбина играят най вече българските училища зад граница, църквата и църковните общини, както и медиите. Близо 15 млн. души по света говорят български език, показа пък наскоро карта, чийто автор е доц. Кочева. Проектът е продължение на издадената преди време карта на диалектите ни, която обхващаше Мизия, Тракия и Македония.

Нашите общности в чужбина са многобройни „малки Българии” или „нови Българии” зад граница. Картата отразява преселванията на българите, които са главно два типа: стари – до промените през 90-те години на ХХ век, и нови – след промените. Те продължават и до днес”, обясни доц. Кочева. Тя уточни, че българският език на тези нови места се говори по различен начин в зависимост от това дали преселническото население е по-многобройно и компактно и е признато за национално малцинство, или става въпрос само за група със свой език в чужда държава.

Използването на българския език по света, особено там, където отсъства компактно и по-многочислено малцинство, има предимно поколенчески характер. „Докато у първото преселено поколение в новата страна употребата му е редовна, то у втората генерация тя вече е стеснена, за да премине у третото поколение само в семеен спомен”, обясни още доц. Кочева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари