Български ученик е приет с пълна стипендия в Йейл

3
Мартин се е подготвял повече от година и е минал тежки изпити
Мартин се е подготвял повече от година и е минал тежки изпити Видео: NOVA

Младежът очаква резултат и от Харвард

След повече от година подготовка и тежки изпити, български ученик е приет с пълна стипендия в елитния университет в Йейл. Мартин чака резултати и от Харвард, където също кандидатства с висок успех. Преди година младежът решава, че няма да остане да учи в България и ще отиде толкова далеч, колкото му стигнат знанията. „В Америка е една голяма възможност да се кандидатства. Всеки, който иска, би следвало да се пробва”, казва той пред NOVA.

Така ученикът смело се насочва към университетите от Бръшляновата лига и пуска документи за Йейл, Харвард и Станфорд. Следва ежедневна подготовка и серия от тежки изпити по математика, физика и информатика. „Включват материал и на университетско ниво, по-сложни са от това, което се учи в гимназия. За тези предмети няма курсове в България”, твърди Мартин Димитров.

Важна роля при отсяването на хилядите кандидати играят не само оценките, но и хобитата и интересите на бъдещите студенти, казва Мартин. „Аз много харесвам походи в планината. Също много харесвам народните танци. Самите движения, да си заедно с хората, да се хванете за ръце - много приятна атмосфера”.

Преди дни идва вест отвъд Океана. „Приеха ме в Йейл на ранно кандидатстване. Наистина съм щастлив. Не можех да повярвам в началото. Веднъж в живота се случва”, споделя развълнуван младежът.

Сега ученикът се надява да бъде приет и в Харвард. „То ще е голямо щастие да имам този проблем. Да се окаже, че трябва да избирам”.

Рамо до рамо до Мартин по пътя му е учителят му по физика и информатика, който изпраща на университетите писма с препоръки. И си пожелава и другите му ученици да мечтаят по-смело. „Да последват неговия пример и да вкарват тези невероятни усилия. Но поуката, която иска да им покажем е, че тези усилия се изплащат. И рано или късно ще успеят”, категоричен е Фабиен Кунис.

А с Мартин се разделяме с обещание, че ще се върне някой ден отново в България. „Аз все пак отивам там да уча, не да живея и засега нямам план да остана”, твърди Мартин.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари