България произвежда резервни части за 1 млрд. евро

0
България произвежда резервни части за 1 млрд. евро

Местоположението на Русе на река Дунав в близост до Турция и Румъния привлича инвеститори като германския производител на резервни части за коли „Витте Аутомотив“, пише „Ройтерс“. „Витте Аутомотив“ снабдява водещи производители на коли като „Форд“. Фирмата е една от десетките, които изработват резервни части в България.

Бюрокрацията, лошата инфраструктура и недостатъчната квалификация на работниците все още държи далеч от страната ни големите автомобилни производители, които през 90-те години на миналия век предпочетоха Полша, Чехия и Словакия, пише Ройтерс. Но това бавно се променя и все повече фирми за резервни части се насочват към България. Те са привлечени от местоположението на страната, ниските данъци и евтината работна ръка, както и от фиксирането на лева къв еврото.

Подразделението на „Витте“ в България тази година се мести в по-голяма сграда. Фирмата планира да удвои броя на наетите около 260 работници и очаква продажби за 25 млн. евро за 2014 г. За сравнение - само преди четири години продажбите й са били едва 1 млн. евро.

За последните години производството в сектора у нас се е удвоило и е достигнало стойност от 1 млрд евро, което е 4.5% от целия износ на страната и 2.5% от брутния вътрешен продукт.

И други фирми планират да увеличат дейността си у нас, твърди Ройтерс. „Джонсън Котролс“ разполага с 500 инженера в София, които произвеждат автомобилни табла и електроника. Компании като „Сенсата“ (САЩ), „Магна Интернешънъл“ (Канада), „Язаки“ и „Сумитомо Електрик“ (Япония) също са открили линии у нас.

Източник: PPESSADaily
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари