Русенска фирма, превозваща товари по река Дунав, е на ръба на оцеляването

0
От април насам товарооборотът на пристанището е спаднал с над 50%
От април насам товарооборотът на пристанището е спаднал с над 50% Снимка: Dunavmost / архив

От април насам товарооборотът на пристанището е спаднал с над 50%

Броят на товарните кораби, които пристигат на българските пристанища по река Дунав намалява, въпреки благоприятните навигационни условия. Основна причина за това е войната в Украйна и забраната за внос на украинско зърно, а пристанищата у нас отчитат загуби, информира БНТ.

Русенска фирма, която осъществява превоз на товари по Дунав, е на ръба на оцеляването. От април насам товарооборотът на пристанището е спаднал с над 50%. Една от причините е влязлата в сила административна мярка за вземане на проби от насипните товари от Украйна, което удължава в пъти престоя на плавателния съд.

"Нормално разтоварването на един съд трае 2-3 дни в пристанище Русе и Силистра. При допълнително забавяне от 10 дни до две седмици. Това става икономически неизгодно и за корабособственика, и за пристанището, и за вносителите. Така че с налагането на тази административна мярка и впоследствие със забраната за внос, интересът на българските вносители на зърнени култури е почти нулев", каза Петър Цанков - зам.-управител на фирма за превоз на товари по р. Дунав.

От Дирекция "Речен надзор" отчитат с близо 9% спад на корабите, посетили източните дунавски пристанища през първото шестмесечие в сравнени със същия период на миналата година.

"От 3300, посетили миналата година, на 2800 до момента. Условията, при които са плавали тези кораби от навигационна гледна точка, са благоприятни", коментира кап. Иван Жеков – директор на Дирекция "Речен надзор" към ИА "Морска администрация".

На пристанищата в Русе, Силистра и Свищов товарите са предимно въглища.

"70% от товарооборота на тези три пристанища се дължи на въглища. Това показва колко са намалели основните обработваеми в пристанищата товари", посочи кап. Иван Жеков.

"Мога да кажа, че сме принудени да правим превози от украински пристанища към пристанище Констанца. Около 5-6 пъти са по-високи таксите там, което като цяло изяжда и малката печалба, която успяваме да реализираме", добави Петър Цанков.

Според икономически анализатори причина за намаляването на товарооборота е и войната в Украйна.

"Корабите пристигаха в ковид ситуацията по-бързо, отколкото камионите. Сега обаче вече отново е променена ситуацията. С войната, която започна в Украйна тази логистична верига на товари, които вървяха от Изток на Запад и от Запад към Изток, се прекъсна изведнъж. Правителството не обръща внимание на дунавската стратегия, а тя за нас е основополагаща", заяви проф. д.н. инж.Красимир Ениманев – председател на Стопанска камара – Русе.

Добрата новина е, че за сметка на товарните, круизните кораби, посетили дунавските пристанища, са се увеличили с 10%.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 12
    7
    ivo
    Та какво се получава. Зърнопроизводителите реват, че имало внос и щели да фалират въпреки всичките дотации от държавата и ЕС и за да не извадят машините на пътя забраниха вноса ( Явно ще има нови Х5-ци) а тези които превозват евтино и по-качествено зърно без дотации от държавата и ЕС да фалират. Доста справедливо звучи!
  • 10
    6
    MySound
    Не знам колко години трябва да минат, че не-гяурите да се освестят. Продал си там земи из долината на шалварите, купил си апартамент в Русе. Изкарал една мършава тонколонка на балкона, прегърнал я, седнал на парапета на 4-тия етаж и звучи един вой. Ама баш вой, като от мюзеин. И джагала се оглежда гордо дали някой го гледа. Ама аз имам в дома си четири киловата синус боксове. С боксовете в гаража ги събирам към 15 киловата. Рамщайн ли да ти пусна насрещно? Мога да му сцепя дограмите от звук. Но защо? Защо "гяури" бе? Имам приятели с турски имена, които боядисват яйца по Великден. Ако те те чуят че ме наричаш гяур, ще ти подуят муцуната от бой.
  • 19
    5
    Калоян
    Много сте ми интересни, когато имате много работа и трупате огромни печалби, не съм ви чул да кажете.... ей много пари направих, ще дам за благотворителност, ще вдигна заплатите или нещо такова. А като закъсате голям рев, ми фалираш и готово
  • 11
    4
    СвръхАз
    Подкрепям! По-полека с обидите...не се знае знай ли се..
  • 14
    3
    Свиреп
    Един от блока ме нарече гяур и точно след три секунди пишкаше от болка и ужас. Пишкаше си в гащичките и мокреше мозайката през крачола. После се обадил на "гяурски полицаи", че писах обяснения, че протоколи подписвах. Две дъщери има, това ме спря да не го приключа. Та, леко с това "гяури". Да не си предизвикаш съдбата.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари