България е сред страните с най-добър интернет в света

0
Средната скорост в страната е 38.1 Mbps, което е по-високо от средното за Европейския съюз и страните от Г-8
Средната скорост в страната е 38.1 Mbps, което е по-високо от средното за Европейския съюз и страните от Г-8

България в сред 25-те страни в света с най-добър интернет. Средната скорост в страната е 38.1 Mbps, което е по-високо от средното за Европейския съюз и страните от Г-8, обяви д-р. Тодор Галев, главен експерт във фондация "Приложни изследвания и комуникации" по време на семинара "Онлайн бизнесът в ЕС: Регулации, възможности и финансиране", информира Дневник.

Галев обърна внимание на разминаванията между официалната статистика на ЕС и другите проучвания. Причината е, че официалната статистика разчита на допивания до съвсем малък брой интернет доставчици, които дори не дават коректна информация, сподели той. Реално в България има над 700 интенет доставчика, което е много над средното за ЕС. Силната конкуренция поддържа и едни от най-ниските цени придружени и с високи скорости.

Според проучването на фондацията, която е изследвала всички населени места в България с над 100 души население, през миналата година 90.3% от населението на страната живее в обсега на поне един интернет доставчик, който предлага скорост минимум 2 Mbps. В селските райони процентът е 85. Изследването обхваща само фиксираният интернет достъп.

Достъпът следващо поколение, който е скорост над 30 Mbps, също широкоразпространен в България - 78.2% за цялата страна и 58.7% за селата, казва още Галев.

Най-ниската цена за интернет достъп е 5 лв. за поне 2 Mbps, която е и най-ниската в ЕС. Средната стойност на услугата е 19 лв. общо за страната и 20 лв. за селските райони, тъй като конкуренцията там е малко по-слаба, отбелязва Галев.

Добрият интернет създава условия за развитие на успешни компании и привлича вниманието на големи компании, които създават развойни звена тук. Освен това създава и добри условия за аутсорсинг, като страната е сред челните места в света като дестинация за такава дейност, казва Галев.

Все пак има и известни проблеми, отбелязва той. Например проектът за изграждане на мрежа за широколентов интернет достъп в селата в страната. Той е базиран на официалните статистики, които не са точни заради гореизложените фактори, каза Галев. В резултат, мрежата се изгражда и в села, в които вече има широколентов интернет достъп и тя би била по-необходима другаде, посочва той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари