България е на второ място по жертви на пътя в ЕС

0
През 2019 година броят на жертвите у нас е бил 89 на един милион жители
През 2019 година броят на жертвите у нас е бил 89 на един милион жители Снимка: БГНЕС

България е на второ място в Европейския съюз след Румъния по смъртни случаи по пътищата

През 2019 година броят на жертвите у нас е бил 89 на един милион жители. Средно за целия Европейския съюз цифрата е 51 смъртни случаи на един милион жители.

Според Европейската комисия през 2019 по-малко хора са загинали по пътищата в сравнение с предишни години. 22 800 са били жертвите на катастрофа в целия Европейски съюз. На първите места по най-малък брой жертви на пътя са Швеция (22 смъртни случая на един милион жители) и Ирландия (29 на един милиона), съобщи БНТ.

Еврокомисията смята, че огромен напредък са постигнали държави като Гърция, Испания, Португалия, Хърватия и трите балтийски страни (Латвия, Литва и Естония) и Хърватия, които са отбелязали намаляване на броя на жертвите на пътя между 30 и 40%.

Комисарят по транспорта Адина Валеан каза, че целта на Брюксел е до 2050 година в Европейския съюз да няма загинали и тежко ранени по пътищата. Според нея обаче различията между отделните държави остават огромни. Тя смята, че целта ще бъде постигната чрез комбинация от законодателни мерки, адекватно финансиране, стандарти за превозните средства, добра инфраструктура и цифровизация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари