Разследване на EURACTIV: България е изпратила оръжие на Украйна на стойност един милиард долара

1
Още преди войната, от началото на 2021 година до 24 февруари 2022 година, Украйна не е сключвала директни сделки с български оръжейни компании
Още преди войната, от началото на 2021 година до 24 февруари 2022 година, Украйна не е сключвала директни сделки с български оръжейни компании

Още преди войната, от началото на 2021 година до 24 февруари 2022 година, Украйна не е сключвала директни сделки с български оръжейни компании

Българско оръжие за милиарди долари е влязло в Украйна през други държави през последните две години, без София и Киев да сключат дори един договор за директни доставки, показва разследване на EURACTIV.

От началото на руската инвазия в Украйна тогавашният вицепремиер и министър на икономиката Корнелия Нинова увери, че няма да разреши износа на български оръжия за Украйна. Първото си такова обещание тя даде в телевизионно интервю само четири дни след началото на войната.

От миналия февруари насам изпращането на оръжия в разкъсваната от война държава се превърна в основна ябълка на раздора между русофилските и прозападните партии в България.

Въпреки че не е имало директна търговия с оръжия, тяхната непряка продажба, разкрита за първи път през октомври 2022 година, вече е установено, че доставки са извършвани далеч преди началото на конфликта.

"За периода 24 февруари 2022 г. – 19 януари 2023 г. не са постъпвали заявления за външнотърговски сделки с украински фирми и държавни институции за разглеждане в Комисията за експортен контрол и съответно не са издавани разрешения за износ за този период“, се казва в отговора на Министерството на икономиката след искане по Закона за достъп до обществена информация.

Още преди войната, от началото на 2021 година до 24 февруари 2022 година, Украйна не е сключвала директни сделки с български оръжейни компании, които са големи износители на произведени по съветски стандарт оръжия и боеприпаси за украинската армия.

Само през миналата година обаче България е изнесла непряко оръжия за Украйна за поне един милиард долара, коментират източници на EURACTIV.

Нинова, лидер на проруските социалисти, уверяваше многократно, че няма да позволи износ на българско оръжие за украинската армия, но оръжейната индустрия на страната има рекордни продажби в чужбина, основно в Полша и Румъния, откъдето след това оръжията се изпращат в Украйна.

Големите държавни оръжейни заводи като тези в Сопот, Карлово и Казанлък, отчитат 100% ръст на продажбите.

Александър Михайлов, бивш изпълнителен директор на държавната компания "Кинтекс", през която минава оръжейният износ на страната, потвърди рекордния български износ тази година.

"Когато има международен въоръжен конфликт, винаги има увеличение на използването на продукти, свързани с отбраната“, уточни Михайлов миналата година, добавяйки, че издадените от държавата разрешителни за износ на оръжия през това време възлизат общо на 1,1 – 1,3 милиарда евро.

Междувременно в края на април 2022 година Нинова заяви, че ако Народното събрание реши България да предостави оръжие на Украйна, тя няма да даде исканото от нея одобрение.

"Ако парламентът вземе такова решение, аз няма да подпиша такъв документ. Ако искат да ме сменят, но няма да подпиша този документ! Ще напусна поста си. Но ще се съобразявам с българския интерес, а повечето граждани казват ясно: да не изнасяме оръжия“, каза Нинова в интервю в края на април 2022 година.

След като тя и нейният кабинет бяха свалени през юли 2022 година, в края на миналата година българският парламент реши с голямо мнозинство да предостави военна помощ на Украйна от складовете на българската армия.

Президентът Румен Радев, който бе категорично против това решение, не наложи вето и издаде съответния указ. България изпрати военна помощ, но тогава Радев обяви, че втора доставка на оръжие няма да има.

Схеми за международна търговия

"Българските оръжейни компании не продават директно оръжия и боеприпаси на украински фирми, защото има практика това да се случва по чужди програми“, казва Велизар Шаламанов, бивш служебен министър на отбраната и бивш председател на Надзорния съвет на Агенцията за комуникация и информация на НАТО. Сега той е директор в Атлантическия клуб.

"Във Великобритания, САЩ и Полша има програма с добро финансиране. Чрез тази програма се купува необходимото въоръжение за Украйна, т.е. парите не са украински, а британски, американски, полски или европейски. Затова се купува през други фирми. Освен това логистиката е важна, а както всички знаем, тя се организира основно през Полша и е отговорност на тези фирми, които купуват от българския пазар", обясни Шаламанов.

Според него има и други логични фактори българските фирми да не продават директно в Украйна, въпреки твърдението на Нинова, че "нито един български патрон няма да отиде в Украйна“.

Все пак тези фактори доведоха до един вид "триъгълен подход", който е изключително полезен както за България - от финансово и имиджова гледна точка, и за Украйна, обяснява още Шаламанов.

"Т.е. всички партии получават своя дял“, обясни той. Наскоро Шаламанов се застъпи България да предаде всичките си танкове и бронирани машини от съветско време и да ги замени с модерна техника от нашите съюзници, което ще ускори превъоръжаването ни.

Това важи както за танковете Т-72, така и за самолетите Су-25 и МиГ-29. Шаламанов посочи като добри примери Чешката република и Полша, които вече са го направили. Но тази практика на индиректен износ не се ограничава само до периода на войната.

България е един от големите производители на съветско оръжие и боеприпаси, използвани от украинската армия.

Поредица от диверсии срещу български оръжейни заводи след анексирането на Крим и опитът за убийство на оръжеен бизнесмен, за които българската прокуратура подозира руските тайни служби, са едно от доказателствата, че България е изнесла значително количество оръжие за Украйна дори преди войната.

Бизнесът обича тишината

В телевизионно интервю на 25 януари бившият изпълнителен директор на най-значимия държавен военен завод в Сопот Иван Иванов обясни, че България не е изнасяла оръжия и боеприпаси за Украйна.

България търгува с над 60 държави, основно чрез фирми с лицензи и одобрение на Комисията като краен потребител. Иванов обаче подчерта, че с работата си в завода се е убедил, че оръжейният бизнес обича тишината.

"Затова съм дълбоко изненадан, че настоящият служебен министър на икономиката (Никола Стоянов) не спира да повдига въпроса за оръжията. Той трябва да знае, че като говори непрекъснато за ВПК, вреди на България, вреди на този сектор от икономиката на България, подчерта Иванов.

Темата нашумя след публикуването на статия от германския вестник Die Welt, в която се посочва, че правителството под ръководството на бившия премиер Кирил Петков и финансовия министър Асен Василев е започнало тайна процедура за изпращане на мащабна военна помощ на Украйна – в т.ч. боеприпаси и въоръжение – по други пътища, за да се избегнат официалните доставки на оръжие.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари