Димитър Стоянов: Не е тайна, че България е изнасяла оръжие чрез други държави към Украйна

1
Стоянов се обяви „против” действието на тогавашния премиер Кирил Петков
Стоянов се обяви „против” действието на тогавашния премиер Кирил Петков

Стоянов се обяви „против” действието на тогавашния премиер Кирил Петков

Първи коментар на министъра на отбраната във връзка с тайната военна помощ от България за Украйна в ефира на NOVA. Според авторитетните издания „Политико” и „Ди велт” става въпрос за гориво и оръжия от съветската епоха още от началото на конфликта по оста Киев - Москва. Министър Стоянов се обяви „против” действието на тогавашния премиер Кирил Петков, като не спести критики и към тогавашния министър на икономиката Корнелия Нинова. И сподели, че като главен секретар на президента е имал съмнения за подобни схеми.

“Не е тайна, че България е изнасяла оръжие чрез други държави към Украйна. Странно обаче е, че получаваме тази информация от други държави, а не от бившия министър-председател”, коментира военният министър Димитър Стоянов. “Ако Кирил Петков е знаел, как може Корнелия Нинова да не знае, как може българският парламент да не знае?”, запита Стоянов.

По думите самият той е бил наясно с това. “Лично аз знаех поради простата причината, че не е толкова трудно да бъде навързано. Лично съм получава информация, че в средата на март западна фирма на наш съюзник е изнесла боеприпаси към друга страна на съюзник. Тези боеприпаси са доставени на границата с Украйна. Едва ли тези боеприпаси са доставени там без да бъдат внесени в Украйназаподозря той.

Според данни на министерството на отбраната през 2021 година за Румъния и Полша са изнесени боеприпаси на стойност 30 милиона лева, а през 2022 - 2, 5 - 2,6 милиарда лева.

“Обидно е поведението на българските политици, които не казаха какво правят” категоричен бе той.

Стоянов отказа да посочи дата за следващите предсрочни парламентарни избори, нито дали отново ще бъде служебен премиер. “Решението е в ръцете на президента. Той ще каже кога ще разпусне НС и ще назначи следващите избори, каза той.

“По-важно е България да има едно стабилно служебно правителство, което да осигури провеждане на честни избори и да продължи политиката, които се водило досега”, отговори Стоянов на въпрос ще бъде ли той отново министър на отбраната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари