България е домакин на международно учение със самолети „Спартан“

0
Авиобаза Безмер утре ще отбележи 71 години от своето създаване
Авиобаза Безмер утре ще отбележи 71 години от своето създаване Снимка: БГНЕС

Авиобаза Безмер утре ще отбележи 71 години от своето създаване

Авиобаза Безмер край Ямбол за първи път е домакин на международна летателна тренировка със самолети „Спартан С-27J“. В нея участват четири военно-транспортни самолета с екипажи от България, Италия, Литва и Румъния, съобщава БТА.

Авиационното учение European Spartan Exercise 2022 започна вчера и ще продължи до 14 октомври. То се провежда за шеста поредна година, като страната ни е негов домакин за пети път. Тренировката е под егидата на Европейската агенция по отбрана.

"По време на учението се изпълняват тактически задачи и операции – полети на малка и на пределно малка височина над релефен терен, парашутен десант, организиране на мисии за авиомедицинска евакуация", обясни пред журналисти ръководителят му полковник Филип Ангелов, командир на авиобаза Враждебна.

По думите му основните цели на учението са подобряване на взаимодействието между екипажите и повишаване на нивото на подготовка на държавите, които обслужват самолет „Спартан“. „Най-важната задача е да сглобим един готов тим, който да бъде използван, ако е необходимо, от страна на Европейския съюз и от страна на НАТО“, допълни той.

Авиобаза Безмер утре ще отбележи 71 години от своето създаване, припомни командирът ѝ полк. Милен Димитров. „Трябва да спазваме традициите, които са ни завещали нашите предшественици, служили тук през всичките тези години. Пожелавам на личния състав да бъдат оптимисти, всеотдайни, и да работят за бъдещето на Военновъздушните сили, българската армия и България, каза полк. Димитров.

Авиобазата е създадена на 5 октомври през 1951 година като 22-ри изтребителен авиополк на аеродрум „Граф Игнатиево“. През 1955 година авиополкът е пребазиран на летище Безмер.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари