Българите на пазар в Румъния след 1 юни

2
В Румуния от 1 юни влиза в сила намалено ДДС за всички храни и безалкохолни напитки
В Румуния от 1 юни влиза в сила намалено ДДС за всички храни и безалкохолни напитки Снимка: БГНЕС

Половината от хлебопроизводството у нас се развива на тъмно - всяка втора продажба на хляб не се регистрира. Като мярка за борба със сивия сектор в бранша Мариана Кукушева, председател на Управителния съвет на Браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите, предлага да се намали ДДС-то върху хляба и хлебните изделия на 5%.

От браншовия съюз предстои да съгласуват с финансови експерти предложението си.

"Това ще доведе освен до по-ниски цени в магазините и до стопяване на сивия сектор", заяви Кукушева и допълни, че се надява на чуваемост от страна на правителството, тъй като положителният пример от северната ни съседка е налице.

Българите на пазар в Румъния след 1 юни

Тя даде като пример Румъния, която миналата година е намалила на 9% ДДС за хляба, а от 1 юни там влиза в сила намалено ДДС за всички храни, безалкохолни напитки и хранителни и ресторантьорски услуги. 

Проучванията сочат, че румънците харчат близо две трети от приходите си за храна. Според търговците намалената ставка ще се отрази благоприятно на бизнеса, тъй като ще се повиши оборотът. В момента разлика между цените на храните в Гюргево и Русе почти няма. Със сигурност обаче от 1 юни за българите ще стане доста по-изгодно да си пазаруват от Румъния. На пазара в Гюргево, както и в големите хипермаркети, вече чакат лятото с надежда за нови, по-многобройни клиенти, включително и от България.

Източник: Канал 3
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари