Българин стана 3-ти в света на най-престижния конкурс за студенти в сферата на програмните езици

1
Христо Венев е най-успешният български олимпиец в сферата на информатиката и изследовател в докторантската програма на INSAIT на СУ
Христо Венев е най-успешният български олимпиец в сферата на информатиката и изследовател в докторантската програма на INSAIT на СУ Снимка: Софийски университет "Св. Климент Охридски"

Христо Венев е най-успешният български олимпиец в сферата на информатиката и изследовател в докторантската програма на INSAIT на СУ

Христо Венев, най-успешният български олимпиец в сферата на информатиката и изследовател в докторантската програма на INSAIT - Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии към Софийския университет (СУ) "Св. Климент Охридски", спечели трето място на най-престижния форум в света за млади изследователи в сферата на програмните езици - АСМ POPL SRC, проведен тази седмица в Бостън, САЩ. Това съобщи пресцентърът на СУ.

Христо представи работата си по създаването на първия компилатор в света за квантови програмни езици на високо ниво (програмния език Silq), по който той работи заедно със своя научен ръководител проф. Мартин Вечев и научна група от Швейцарската политехника в Цюрих (ЕТН Zurich). Неговият проект ще спомогне програмирането на новите квантови чипове и компютри да стане по-достъпно и лесно.

Развитието на квантовите изчисления се счита за едно от най-важните и стратегически технологични направления на бъдещето, в което правителства и компании инвестират милиарди. Пример за стратегическа инициатива, която движи квантовата революция в Европа, е Quantum Flagship на Европейския съюз.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари