Българи покориха 5-я по височина връх в света

0
Днес, точно в 12 часа непалско време, Боян Петров и д-р Атанас Скатов са изкачили връх Макалу (8481 м.)
Днес, точно в 12 часа непалско време, Боян Петров и д-р Атанас Скатов са изкачили връх Макалу (8481 м.)

Днес, точно в 12 часа непалско време, Боян Петров и д-р Атанас Скатов са изкачили петия по височина връх в света – Макалу (8481 м).

Информацията е от близки до Скатов, който им се е обадил по сателитния си телефон, докато от Петров все още няма официално потвърждение. Сайтът altitudepakistan, който следи на място изкачванията в Хималаите обаче също потвърди новината, като допълва, че освен Скатов и Петров, на върха днес са стъпили още 10 човека, пише Вестник СЕГА.

Така двамата българи постигнаха целта си да изкачат по два хималайски осемхилядника в предмусонния сезон. Петров изкачи на 30 април най-смъртоносния връх (30% от опиталите изкачване там са загинали) – Анапурна (8091 м), а Скатов стори това на следващия ден. След това двамата се разделиха – Боян пое към Макалу, докато докторът от Сливен – към Даулагири. И двамата направиха по един неуспешен опит на тези два върха.

След своя неуспех, Скатов е установил, че не се очаква прозорец от подходящи метеорологични условия и се е прехвърлил с вертолет в базовия лагер под Макалу. Оттам е тръгнал нагоре, заедно с Петров и други алпинисти, на 19 май.

„Точно в 12.00 непалско време, след 15 часа катерене от базов лагер 4 на 7800 м, се изкачих на върха. Много съм щастлив. Чакахме 15 минути, за да тръгнем от върха надолу, защото не можехме да се разминем с другите изкачващи се”, е заявил Скатов по телефона.

Това е четвъртият хималайски осемхилядник в актива на Скатов след Еверест (8848 м), Манаслу (8163) и Анапурна (8091). Скатов има амбицията да стане първият веган (човек, който не употребява за храна никакви животински продукти), изкачил се на всичките 14 върха над 8000 метра.

Боян Петров пък вече преполови своята мисия да стане първият българин, изкачил 14-те осемхилядника. Той вече има 7, като другите в актива му, освен Макалу, са Гашербрум-1 (8068 м), Кандчендзьонга (8586), Броуд пик (8047), К2 (8611), Манаслу (8163) и Анапурна (8091).

Тези 7 върха са рекорд сред българските алпинисти. Освен това Боян е първият българин, стъпил на Канчендзьонга, К2 и Манаслу.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари